15 C
Пловдив
понеделник, февруари 26, 2024

Проект по ОПРР е сред финалистите в конкурс на ЕК

Гласуването е онлайн до 15 ноември 2022 г.

Българският проект „Изграждане на центрове за настаняване от семеен тип на територията на Община Бургас в подкрепа на социалната интеграция на деца в риск“, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г., е сред 15-те финалиста в конкурса „Regiostars“, организиран от Европейската комисия. Това е единственият одобрен български проект в конкурса, който се провежда от 2008 г. насам. Целта на инициативата през тази година е да се покажат най-добрите практики и натрупан опит по проектите, финансирани от ЕС и реализирани чрез политиката на сближаване, които биха могли да бъдат привлекателни и вдъхновяващи за други региони на ЕС.

Българският проект по ОПРР допринася за съвременното и модерно развитие на социалните услуги в град Бургас чрез изграждането на 5 центъра за настаняване от семеен тип в града. Общината е сред първите в страната, която закрива стария тип домове за деца и ги заменя с нови съвременни и модерни, които предоставят близки до семейната среда условия за живот и развитие. Създаването на центровете от семеен тип е част от процеса на деинституционализация в страната. Водещ приоритет е гарантиране правото на децата на семейна среда и на достъп до качествена грижа и услуги според индивидуалните им потребности.

Изградените центрове по проекта по ОПРР са разположени в различни квартали в град Бургас. Сградите предлагат богат набор от социални услуги и услуги за грижи в подкрепа на развитието и интеграцията на 70 младежи, които имат различни нужди. Общата инвестиция в 5-те центъра възлиза на над 3.5 млн. лв. БФП по ОПРР 2007-2013 г.

Гласуването ще продължи до 15 ноември 2022 г. и всеки може да подкрепи българския проект, като гласува за него в онлайн платформата – www.regiostarsawards.eu чрез бутона „Гласувам за любимите си проекти“.

Related Articles

Община Смолян превръща изгоряло училище в Младежки център

Община Смолян планира да превърне изгорялата сграда на бившия техникум по дървообработване в Младежки център. Проектът, който вече е одобрен, ще се финансира със...

Село Слънчево: Единственото място за индустриална зона на Варна

Община Варна е с ограничена територия и с. Слънчево е единственото място със свободна площ от 4500 дка в региона, което е подходящо за...

Община Троян с 4 нови проекта

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ