28 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

Проект „Нов европейски Баухаус“ обяви еврокомисар Мария Габриел

Започва първата фаза на инициативата „Нов европейски Баухаус“. Това обявиха българският еврокомисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел и еврокомисарят по сближаването и реформите Елиза Ферейра.

Това е екологичен, икономически и културен проект, който цели да бъдат разчупени границите между науката и технологиите, изкуството, културата и социалното приобщаване, за да се намерят решения на ежедневните проблеми. Той ще подпомогне осъществяването на Европейския зелен пакт.

Еврокомисията лансира и специален уебсайт, на който хората на изкуството, дизайнерите, инженерите, учените, предприемачите, архитектите, студентите и всички заинтересовани лица могат да споделят примери и идеи.

„Евроепйският Баухаус не е нещо, което ще бъде изпълнено за няколко седмици и няколко месеца, целта е всички заедно да променим начина, по който живеем в пространството, което ни заобикаля. Това е нашият квартал, нашите домове, но да го направим заедно. Ето това си поставя за цел европейският баухаус. Заедно за дефинираме формата на тези публични пространства, които искаме да видим, за да изпълним целите на Зеления преход, а ние в тях да подчертаем главната водеща роля на изкуството, културата и взаимодействието им с иновациите и света на науката и технологиите“, заяви Мария Габриел.

 

Related Articles

Строят изложбена зала към Историческия музей в Свиленград

Нова сграда ще увеличи експозиционната част на Историческия музей в Свиленград. Едноетажната постройка ще е в двора на музея до съществуващата сграда, като ще...

Пловдив става първата регионална иновационна долина в България

Първата регионална иновационна долина в България ще бъде открита в Пловдив през октомври т.г. Тя ще работи в областта на биоикономиката и храните и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ