30 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

Проект за над един милион спасява Поморийското солено езеро

Стартира проект за опазване на Поморийското солено езеро, информират от администрацията в града. С годините солеността на езерото намалява заради сладките води, основно дъждовни, които се стичат в него. За да се спре този процес, ще се изградят отводнителни канали в територията между езерото и пътя за с. Каменар.

Ще се изгради и цялостна система от видеонаблюдение на района на езерото, като камерите ще се следят както от „Обществен ред и сигурност“ в Общината, така и от РУП – Поморие.

Освен рехабилитация на отводнителните канали и видеонаблюдението в проекта са заложени наблюдения на видове и местообитания, подлежащи на мониторинг и изготвяне на експертни анализи и проучвания.

Общата стойност на проекта е в размер на 1 119 867,17 лв.

От тях 951 887,09 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите 167 980,08 лв. са осигурени от национално съфинансиране от държавния бюджет. Крайният срок за реализация на проекта е до 08.11.2022 г.

Продължава и изграждането на втория етап на Рибарско пристанище – Поморие

Вече е разположен 60-метров плавателен съд тип баржа, който почиства морското дъно. Така ще се осигури необходимата оперативна дълбочина за навлизане на по-големи плавателни съдове, както и свободното маневриране на по-малките такива.

Изграждането на западния мол на пристанището, който ще защити всички съдове, акостиращи в него е почти завършено. Доставена е бензиностанцията. Тя ще даде възможност лодките да бъдат зареждани на място и ще спести много време и усилия на работещите там.

Related Articles

За 17-та година: Фестивалът на пясъчните фигури привлича туристи в Бургас

За 17-та поредна година впечатляващи пясъчни скулптури радват туристите в морския град. Атракцията, запазена марка на Бургас, може да се разгледа до края на...

След години протести: Ремонтът на пътя в селата край ТЕЦ „Марица Изток“ е в ход

След години на протести на местните жители основният ремонт на пътя на селата край ТЕЦ "Марица Изток" в община Гълъбово е вече в ход. Ремонтът...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ