25 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Проект за над един милион спасява Поморийското солено езеро

Стартира проект за опазване на Поморийското солено езеро, информират от администрацията в града. С годините солеността на езерото намалява заради сладките води, основно дъждовни, които се стичат в него. За да се спре този процес, ще се изградят отводнителни канали в територията между езерото и пътя за с. Каменар.

Ще се изгради и цялостна система от видеонаблюдение на района на езерото, като камерите ще се следят както от „Обществен ред и сигурност“ в Общината, така и от РУП – Поморие.

Освен рехабилитация на отводнителните канали и видеонаблюдението в проекта са заложени наблюдения на видове и местообитания, подлежащи на мониторинг и изготвяне на експертни анализи и проучвания.

Общата стойност на проекта е в размер на 1 119 867,17 лв.

От тях 951 887,09 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите 167 980,08 лв. са осигурени от национално съфинансиране от държавния бюджет. Крайният срок за реализация на проекта е до 08.11.2022 г.

Продължава и изграждането на втория етап на Рибарско пристанище – Поморие

Вече е разположен 60-метров плавателен съд тип баржа, който почиства морското дъно. Така ще се осигури необходимата оперативна дълбочина за навлизане на по-големи плавателни съдове, както и свободното маневриране на по-малките такива.

Изграждането на западния мол на пристанището, който ще защити всички съдове, акостиращи в него е почти завършено. Доставена е бензиностанцията. Тя ще даде възможност лодките да бъдат зареждани на място и ще спести много време и усилия на работещите там.

Related Articles

Ямбол реализира 3 важни за града проекта

Община Ямбол получи държавно финансиране, което ще бъде насочено към реализацията на три важни проекта за града. Кметът Валентин Ревански и главният счетоводител на...

Събират опасни отпадъци от домакинствата във Варна

Община Варна организира кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Акцията ще се проведе във всички райони на града и ще продължи...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ