22 C
Пловдив
неделя, юли 14, 2024

Продължава строителството на 4 нови надлеза по жп линията Пловдив-Бургас

В ход е строителството на първите четири надлеза от общо 30 пътни съоръжения по проект „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив – Бургас, фаза 2“. Изграждат се обектите за безопасно и удобно преминаване в района между гарите „Хан Аспарух“ и „Нова Загора“, както и между гарите „Черноград“ и „Айтос“.

Строителните дейности по двата пътни надлеза в междугарието „Хан Аспарух“ – „Нова Загора“ са в напреднал етап. На съоръжението на км 134+334 са изградени фундаменти, укрепващи стени, устои, монтирани са главни греди. Предстоят асфалтови дейности. За надлеза на км 127+831 са изградени фундаментите и устоите. В процес на строителство са насипите за пътното съоръжение и укрепващите стени. Планира се монтирането на главните греди.

Строителните дейности за пътния надлез в междугарието „Черноград“ и „Айтос“ на км 244+066 са в процес на изграждане на насипите за пътното съоръжение. За участъка на км 247+580 са стартирани дейностите по изграждане на фундаментите на устоите, както и насипите за пътното съоръжение. Предстои изграждане на фундаменти и насипи, укрепващи стени, устои и монтиране на главни греди.

При изграждането на новите надлези се използва нова съвременна технология за укрепване на насипите зад пътното съоръжение. Тя позволява изграждането на естетическа конструкция и по-малък обем на оформените земни маси. Петте главни греди са направени от стоманобетон, като връзката между тях и основата се осъществява с монтирането на еластични елементи за поемане на натоварването.

Модернизацията на железопътната инфраструктура цели постигането на по-висока скорост на движение на влаковете – до 160 км/ч. Затова е необходимо да бъде осигурено пресичане на линията на две нива, чрез изграждане на пътни и пешеходни надлези/подлези на мястото на съществуващите прелези. По този начин ще бъде сведен до минимум рискът от инциденти и жертви при пресичане на железопътната инфраструктура от други превозни средства и хора. Ще бъде напълно елиминирано пресичането на едно ниво на влакове, автомобили и хора.

Related Articles

Зона за отдих и спорт ще правят в пловдивското село Брестник

С решение на правителство се променя статутът на имот в село Брестник от публична на частна държавна собственост и се прехвърля в собственост на...

Дупница реализира „зелен“ проект заедно с Крива паланка

Проект за подобряване на зелените зони и парковите пространства за над 800 000 лева стартира Община Дупница заедно с Крива паланка по Програмата за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ