11 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

Продължават усилията за спасяване на къщата на Гешов

Проектът за подробен устройствен план, с който се изменя плана за регулация и застрояване за УПИ III-4, кв. 428, м. „ГГЦ Зони Г8 и Г10“ по плана на гр. София, район „Средец“, е съгласуван от министъра на културата, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Одобряването на нов подробен устройствен план за имота е важна част от стъпките, които предприема администрацията, за спасяването на емблематичната сграда на бул. „Патриарх Евтимий“ № 7. Обектът притежава статут на единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност с категория „местно значение” и попада в обхвата на групова недвижима културна ценност „Жилищна зона „Център” (Ж-2).

Съгласно предходния ПУП, одобрен през 2004 г. след съгласуване от НИПК, за имота е предвидено премахване на сградата – паметник на културата и ново свързано застрояване с предназначение хотел на седем етажа, като във фасадата се маркира съществуващата сграда. Именно поради това доста „спорно“ решение относно начина на запазване на част от паметта на града от главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков е издадена Заповед № РА50-222/19.03.2020 г. С нея е наредено служебно изработване на проект за изменение на план за регулация и застрояване (ИПРЗ) и работен устройствен план (РУП). След дълги съдебни процедури заповедта на главния архитект на Столична община е потвърдена от Върховния административен съд. Изработен е проект за изменение на план за регулация и застрояване и работен устройствен план, който предвижда запазване на съществуващата сграда. Запазват се и зелените площи в имота, без да се предвижда ново застрояване. Отреждането на имота е предвидено за детско заведение, каквото е било в продължение на десетки години, преди придобиването му от сегашния собственик.

Related Articles

Жителите на Банско решават кои да са приоритетите за развитие на града

Кметът на Банско Стойчо Баненски инициира онлайн анкета, в която жителите на общината да посочат кои са техните приоритети за развитието на града и...

Пловдив отново ще има ледена пързалка

Пловдив отново ще има ледена пързалка за Коледа. Тя ще бъде изградена на площад „Централен“. Условието, което е поставила Общината към фирмата изпълнител, е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ