34 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

Продадоха легендарния мост на Мечо Пух

Дървеният мост, вдъхновил автора на „Мечо Пух“, е продаден за над 150 000 евро на търг във Великобритания, съобщи АФП. Това е два пъти повече от предварителната му оценка.

Мостът беше оценен на между 40 000 и 60 000 британски лири (между 47 000 и 70 000 евро). Купен е на двойна на тази цена от Уилям Саквил, граф де ла Вар. Той е собственик на имение на няколко мили от първоначалното местонахождение на моста и ще го инсталира в имота си.

„Надявам се много деца и възрастни да се наслаждават на оригиналния мост, вдъхновил една от най-известните игри, която още се играе във Великобритания и по света“, заяви новият собственик.

Писателят А. А. Милн харесвал този мост в гората Ашдаун в Англия. Със сина си Кристофър Робин Милн той играел на него на „пухстикс“ – хвърляли пръчки и гледали чия първа ще премине от другата страна.

Мостът, първоначално наречен Позингфорт, е построен около 1907 г. През 1997 г. официално е преименуван на Пухстикс от сина на покойния писател.

През 1999 г. мостът е демонтиран, след като е повреден от посетители и е заменен от по-нова конструкция, финансирана от корпорация „Дисни“.

Демонтираният оригинален мост бил съхранен в горския център Ашдаун, а местните власти дали разрешение за възстановяването му. За реконструкцията е използвана дървесина от местни дъбове за направа на липсващите елементи.

Продажбата съвпада със 100-годишнината на плюшеното мече, подарено на Кристофър Робин Милн за първия му рожден ден през 1921 г.

Related Articles

Обсъждат финално проектите от конкурса за реновиране на зала 1 в Дома на архитекта в София

Съюзът на архитектите в България провежда конкурс за концепция за художествено-пространствено оформление на зала 1 в Централния дом на архитекта на ул. "Кракра" 11...

Започва ремонт на 140 спирки на градския транспорт във Варна

Община Варна започва обновяване на 140 спирки на градския транспорт. Дейностите включват почистване, измиване и отстраняване на счупени покрития на спиркозаслоните, информират от администрацията...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ