22 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Продават къща паметник на културата за €1 млн. в Бургас

Емблематичната Родева къща в Бургас, която е паметник на културата е пусната за продан. Собствениците й искат за нея 1 050 000 евро. Сградата има издадено разрешение за надстрояване, уточняват продавачите. Според обява в брокерска компания имотът е 600 кв. м., като на всеки от двата етажа има по шест стаи. В цената влизат сутерен с винарска изба и двор. Ъгловата къща се продава необзаведена, съобщава „Монитор“.

Сградата е подходяща за живеене, търговско представителство, фирмени или банкови офиси, бутикови магазини, луксозен клуб-ресторант или смесено ползване, в зависимост от желанието на новия собственик“, пише в офертата. Именно в нея е посочено, че за къщата е издадено и съгласувано с Националния институт за недвижимо културно наследство разрешение за надстрояване с още два етажа.

Историята на архитектурната перла

Родевата къща се намира в сърцето на Бургас, на крачка от Морската градина. От години е необитаема, а статутът й на паметник на културата не позволява обичайните ремонтни дейности. Затова и състоянието й е окаяно. Едва преди година от НИНКН са одобрили план за реставрацията й. Мнозина културтрегери обаче се обявиха против надстрояването на уникалната сграда. Според тях това ще унищожи безвъзвратно фасадата, проектирана лично от големия италиански архитект Рикардо Тоскани.

Фамилни хроники

Емблематичната сграда в Бургас е построена през 1924 г. по поръчка на известния търговец и индустриалец Стефан Родев. Той искал да я превърне в дом за семейството си, но не доживял да види къщата построена. Изследователите смятат, че Стефан бил един от малцината оцелели наследници на средновековната българска аристокрация. До XVIII – XIX век родът Родеви живее в региона на Габрово и Велико Търново, а след това търговецът се мести със семейството си в Бургас. В морския град той развива успешен бизнес. Изкупува земеделски земи и солници, а едновременно с това подписва договор, с който става представител на руските параходни линии за Бургас. Стефан и съпругата му Корнелия имали три дъщери. Правнучка на Родев – художничката Веселинка Георгиева, минава под венчилото с барон Едмонд Ротшилд и става известна сред западния елит с името баронеса Лина Ротшилд. Сватбата на прочутия милиардер с българката е през 1958 г., но само няколко години по-късно семейството се разпада и двамата се развеждат.

 

Related Articles

С 3,5 млн. лв. доизграждат храма в Южния парк

По предложение на министър-председателя акад. Николай Денков правителството отпусна средства за доизграждането на храм „Св. вмчк. архидякон Стефан“ в Южния парк в София. Средствата...

Събират опасни отпадъци от домакинствата във Варна

Община Варна организира кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Акцията ще се проведе във всички райони на града и ще продължи...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ