28 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

Програма “Културно наследство”: Реставрират емблематични сгради в София

7 емблематични сгради в центъра на София ще бъдат реставрирани по Програма “Културно наследство”. Експертният и Програмният съвет на Програмата след класиране одобри 7 и две резервни сгради от общо 21-о подадени заявления за възстановяването на стари емблематични здания в районите „Оборище“, „Средец“ и „Възраждане“.

Това са:

Жилищно-търговска сграда на Иван Кацаров, бул. „Ст. Стамболов“ № 52;

Жилищно-търговска сграда, ул. „Леге“ № 3;

Жилищно-търговска сграда на Райна Данаилова, бул. „Кн. Мария-Луиза“ № 65;

Жилищна сграда на Нешо Салчев, ул. „Ген. Паренсов“ № 4;

Сграда – кафене „Средец“ („Якобински клуб“), ул. „Ив. Вазов“ № 6;

Жилищно-търговска сграда – здание на Калпакциев, бул. „Хр. Ботев“ № 101;

Жилищно-търговска сграда на Соломон Кокашвели, ул. „Княз Борис I“ № 143;

Резервни обекти:

Жилищна сграда на инж. Йорданов, ул. „Добруджа“ № 7;

Жилищна сграда на Б. Нешев, ул. „Московска“ № 21

На 24 февруари на заседанието на Градския парламент предстои да бъде гласувано предложението на главния архитект, което предвижда финансирането за цялостно обследване на сградите, съставяне на технически паспорт и изготвяне на инвестиционните проекти, заплащане на такси за съгласуване/одобряване на същите, издаване на разрешение за строеж.

Програма „Културно наследство“ е приета от СОС през 2019 година. Нейна основна цел е подкрепа на усилията на гражданското общество за опазване на недвижимото културно наследство на територията на Столична община. Както и за насърчаването на собствениците на недвижими културни ценности за извършване на необходимите дейности по опазването, реставрацията, консервацията и социализацията им.

Related Articles

Приключи ремонтът на знаково училище в Пловдив

Над 1,5 млн. лв. са вложени в обновяването на Търговската гимназия Приключи ремонтът на Националната търговска гимназия в Пловдив. Рязането на лентата е в 11...

Ремонтират художествената галерия в Кюстендил

Община Кюстендил, в партньорство със Столична община и Националната художествена академия (НХА), участват в проект за цялостен ремонт на съществуващата база на галерията "Владимир...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ