12 C
Пловдив
събота, април 13, 2024

Програма “Културно наследство”: Реставрират емблематични сгради в София

7 емблематични сгради в центъра на София ще бъдат реставрирани по Програма “Културно наследство”. Експертният и Програмният съвет на Програмата след класиране одобри 7 и две резервни сгради от общо 21-о подадени заявления за възстановяването на стари емблематични здания в районите „Оборище“, „Средец“ и „Възраждане“.

Това са:

Жилищно-търговска сграда на Иван Кацаров, бул. „Ст. Стамболов“ № 52;

Жилищно-търговска сграда, ул. „Леге“ № 3;

Жилищно-търговска сграда на Райна Данаилова, бул. „Кн. Мария-Луиза“ № 65;

Жилищна сграда на Нешо Салчев, ул. „Ген. Паренсов“ № 4;

Сграда – кафене „Средец“ („Якобински клуб“), ул. „Ив. Вазов“ № 6;

Жилищно-търговска сграда – здание на Калпакциев, бул. „Хр. Ботев“ № 101;

Жилищно-търговска сграда на Соломон Кокашвели, ул. „Княз Борис I“ № 143;

Резервни обекти:

Жилищна сграда на инж. Йорданов, ул. „Добруджа“ № 7;

Жилищна сграда на Б. Нешев, ул. „Московска“ № 21

На 24 февруари на заседанието на Градския парламент предстои да бъде гласувано предложението на главния архитект, което предвижда финансирането за цялостно обследване на сградите, съставяне на технически паспорт и изготвяне на инвестиционните проекти, заплащане на такси за съгласуване/одобряване на същите, издаване на разрешение за строеж.

Програма „Културно наследство“ е приета от СОС през 2019 година. Нейна основна цел е подкрепа на усилията на гражданското общество за опазване на недвижимото културно наследство на територията на Столична община. Както и за насърчаването на собствениците на недвижими културни ценности за извършване на необходимите дейности по опазването, реставрацията, консервацията и социализацията им.

Related Articles

Откриха 4 зарядни станции за електромобили в Свиленград

Свиленград вече разполага с инсталация за производство на електроенергия от възобновяеми източници и четири зарядни станции за електромобили. Съоръженията се намират на паркинга на...

Избраха изпълнител за доставката на 7 електрически влака

Министерството на транспорта и съобщенията избра изпълнител за доставката на 7 двуетажни електрически влака. Те ще бъдат закупени със средства по Плана за възстановяване...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ