27 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

Прогноза: Цените на жилищата падат, но хората пак ще ги купуват трудно

От пандемията насам имотите поскъпнаха с 30-40%

Цените на жилищата в почти целия свят, включително и в България, се очаква да намалеят през идващата 2023 г. Това показва анкета на Ройтерс с близо 100 анализатори от целия свят, както и проучване на “24 часа” сред български експерти. Но поне засега очакванията са намалението на цените в чужбина да е по-голямо, отколкото у нас. Освен това заради нарастващите лихви по ипотечните кредити, колкото и да поевтинеят имотите, това няма да ги превърне в по-достъпни.
Цените на жилищата в САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Австралия и Нова Зеландия са нараснали с между 25 и над 50% след началото на пандемията в началото на 2020 г. Силният ръст, подклаждан от исторически ниските лихви и стремежа на милиони хора, които преминаха към работа от вкъщи, да се сдобият с по-голяма жилищна площ, тласна цените на имотите още повече извън възможностите на много купувачи на първо жилище, пише Ройтерс.
Само на буксуващия имотен пазар в Китай, Индия и Дубай се очаква да има ръст.
Но макар цените на жилищата в развитите икономики да се очаква да намалеят с между 10 и 18% спрямо връхната им точка, тези спадове ще съставляват около една трета от ръстовете по време на пандемията.
“По-високите лихви по ипотечните кредити ще натежат силно на търсенето и цените на жилищата през 2023 и 2024 г. Ръстът на разходите за живот също ще намали търсенето, тъй като някои потребители отлагат покупката на жилище”, отбелязват анализатори от Fitch Ratings и допълват, че има значителна несигурност за това с колко ще спаднат цените.
Например на нажежените преди време жилищни пазари в САЩ и Канада се очаква да има спад на цените от 12 до 17,5% спрямо връхната им точка, което е под необходимото понижение с между 20 и 25%, за да станат жилищата достъпни.
“Цените на жилищата в големите градове в България няма да се устремят силно надолу, както някои може би очакват. Между 5 и 15% в сравнение със сегашните цени ще поевтинеят жилищата, които са все още в ранни етапи на изграждане, защото интересът на клиентите към тях намаля най-силно”, каза пред “24 часа” кредитният консултант Тихомир Тошев.
Става дума за кооперации, които тепърва ще се строят, и предприемачите вече са калкулирали в тях повишените цени на строителните материали. Според него много инвеститори са смутени от турбуленциите на пазара и намалелия интерес към жилищата на зелено, което ще ги накара да са по-предпазливи в очакванията си за големи печалби. Освен това според Тошев през следващите месеци ще бъдем свидетели на нови схеми за плащане на такива апартаменти.
Според управителката на “Бългериън Пропертис” Полина Стойкова поне през първата половина на 2023 г. няма да сме свидетели на съществено намаление на цените на жилищата, но при всички случаи ще има успокояване на пазара в това отношение, т.е. те ще спрат да нарастват с досегашните темпове.
“Надявам се да има и по-голямо предлагане, защото печалбите на предприемачите в сегашните условия са съществени и дано това ги стимулира да строят повече. Но при всички случаи ще имаме забавяне на обема на сделките. Лихвите по кредитите у нас все още не нарастват или поне не с темповете, характерни за Западна Европа”, каза тя.

Related Articles

Откриха 4 зарядни станции за електромобили в Свиленград

Свиленград вече разполага с инсталация за производство на електроенергия от възобновяеми източници и четири зарядни станции за електромобили. Съоръженията се намират на паркинга на...

Представят обновените музеи – РИМ и РЕМО „Етър“ в Габрово

Представяне на реализираните дейности по обновяването на Регионалния исторически музей и на етнографския музей на открито „Етър“ ще се проведе в понеделник, 15 април...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ