26 C
Пловдив
събота, септември 23, 2023

Проверяват техническото състояние на язовирите в Русенско

По разпореждане на областния управител на Русе Галин Григоров започват проверки на всички язовири на територията на областта. Целта е да се извърши основен преглед на техническото и експлоатационно състояние на язовирните стени и на съоръженията към тях, като по този начин риска от наводнения се сведе до минимум. Проверките се извършват от областна междуведомствена комисия, а предмет на обследването и контрола са елементите, формиращи рисковия фактор на хидротехническите съоръжения и състоянието на аварийното планиране. Сред тях са техническото състояние на стените, преливниците и основните изпускатели.

Припомняме, че съгласно нормативните изкисвания такива проверки се правят веднъж годишно, но по решение на областния управител за област Русе те се извършват два пъти в годината. От предходната проверка, която беше в края на месец май става ясно, че язовирите на територията на областта са в добро експлоатационно състояние и до момента не е констатирано изграждането на незаконни строежи и съоръжения в обхвата на хидротехническите обекти, затрудняващи нормалното им използване. Освен това при всички има изготвен актуален авариен план, както и осигурено ресурсно осигуряване при евентуална авария. В случай, че бъдат констатирани нередности, то веднага ще бъдат изготвени протоколи с констатации и предписания до кметовете на общините и/или ползвателите на хидротехническите обекти и съоръжения за предприемане на необходимите мерки в касаещия ги обем и срокове.

От областната администрация уточняват, че захранването с питейна и битова вода в региона става посредством кладенци и сондажи на естествени подземни водоизточници, а не посредством язовири, които за региона са общо 14, но два от тях са с нулев обем. Става дума за язовирите „Образцов чифлик“ и „Каранвърбовка“. За момента в останалите има достатъчно обем, който в повечето случаи е над 40% и няма опасност от преливане.

В най-кратки срокове след извършване на проверката ще бъдат представени резултатите.

Related Articles

Изложба на именития Кристо в музей галерия „Анел“

„Кристо – поетика на необикновеното“ е изложба, която представя забележителната артистична визия и трансформиращите инсталации на известния художник Кристо. От 21 септември до 10...

„Европейска нощ на учените“ в УАСГ

За поредна година Хидротехнически факултет на УАСГ се включва в „Европейска нощ на учените“ по проект SEARCH. Висшето учебно заведение ще отвори вратите си...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ