27 C
Пловдив
петък, юни 14, 2024

При 1/3 от обществените поръчки на общините липсва конкуренция

Субективизъм е другият негатив при избор на изпълнител

Една трета или 34% от обществените поръчки, възложени от общините, съдържат критерии, които дават възможност за субективизъм при избора на победител. Данните са от изследване на Българския институт за правни инициативи. От организацията представиха резултатите от пилотно проучване и разработен от тях Индекс на корупционния риск при обществените поръчки.

Проверени са 166 процедури, избрани на случаен принцип, чийто възложител са общини – административни центрове на области.

Сред често срещаните нарушения е липсата на конкуренция. В една трета от обявените процедури има само един участник, в още толкова – завършва само един след отстраняване на останалите конкуренти. Едва 3% от обществените поръчки са отстранени на основание липсата на конкуренция.

“Имаме сериозни основания да смятаме, че по един или друг начин се стеснява конкуренцията и възможността за състезаване на отделните субекти”, коментират пред медии анализатори.

Related Articles

Започва издаването на лични карти с биометрични данни

Новият образец влиза в сила от 17 юни От 17 юни т.г. Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда нов образец на българска лична карта, съобщиха...

Улеснение: Нов раздел „Становища“ в сайта на ДНСК

Нов раздел е създаден в сайта на Дирекцията по национален строителен контрол (ДНСК). В него се публикуват становища, изготвени от служители на ДНСК и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ