19 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

При 1/3 от обществените поръчки на общините липсва конкуренция

Субективизъм е другият негатив при избор на изпълнител

Една трета или 34% от обществените поръчки, възложени от общините, съдържат критерии, които дават възможност за субективизъм при избора на победител. Данните са от изследване на Българския институт за правни инициативи. От организацията представиха резултатите от пилотно проучване и разработен от тях Индекс на корупционния риск при обществените поръчки.

Проверени са 166 процедури, избрани на случаен принцип, чийто възложител са общини – административни центрове на области.

Сред често срещаните нарушения е липсата на конкуренция. В една трета от обявените процедури има само един участник, в още толкова – завършва само един след отстраняване на останалите конкуренти. Едва 3% от обществените поръчки са отстранени на основание липсата на конкуренция.

“Имаме сериозни основания да смятаме, че по един или друг начин се стеснява конкуренцията и възможността за състезаване на отделните субекти”, коментират пред медии анализатори.

Related Articles

Котел: 15-метров портрет на Георги Раковски изрисуваха Nasimo и Sve

15 метров стенопис с лика на Георги Раковски изработиха в Котел стрийт артистите Станислав Трифонов-Nasimo и Светлозар Янков-Sve, съобщиха от общината. Най-големият живописен портрет...

Приключва строежът на анаеробната инсталация за преработка на отпадъци в Бургас

Изграждането на анаеробната инсталация за преработка на разделно събрани биоразградими отпадъци в Бургас е на финален етап. Това съобщи кметът Димитър Николов, който провери...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ