7 C
Пловдив
събота, март 2, 2024

При 1/3 от обществените поръчки на общините липсва конкуренция

Субективизъм е другият негатив при избор на изпълнител

Една трета или 34% от обществените поръчки, възложени от общините, съдържат критерии, които дават възможност за субективизъм при избора на победител. Данните са от изследване на Българския институт за правни инициативи. От организацията представиха резултатите от пилотно проучване и разработен от тях Индекс на корупционния риск при обществените поръчки.

Проверени са 166 процедури, избрани на случаен принцип, чийто възложител са общини – административни центрове на области.

Сред често срещаните нарушения е липсата на конкуренция. В една трета от обявените процедури има само един участник, в още толкова – завършва само един след отстраняване на останалите конкуренти. Едва 3% от обществените поръчки са отстранени на основание липсата на конкуренция.

“Имаме сериозни основания да смятаме, че по един или друг начин се стеснява конкуренцията и възможността за състезаване на отделните субекти”, коментират пред медии анализатори.

Related Articles

Предложение: Безплатно саниране за всички блокове от резервния списък

Депутати искат правителството да осигури санирането на близо 2200 сгради от резервния списък, за които не стигнаха средства за обновяване по Националния план за...

Кметът на Свищов с книга за драматични моменти от историята на града

Описва пораженията от земетресението във Вранча през 1977 и отражението му върху архитектурата и хората Пораженията от опустошителното земетресение във Вранча върху архитектурата и развитието...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ