29 C
Пловдив
четвъртък, юни 13, 2024

Приключи успешно реставрацията на Източната порта на Филипопол

Приключи консервацията и реставрацията на значим археологически обект в Пловдив – Източната порта на Филипопол, информира радио „Фокус“.

Според реставраторът Никола Стоянов е експониран фрагмент от античната улица “Кардо“, която е прилежаща към Източната порта. Възстановена е част от колонадата на портиците, които са от двете страни на улицата. Самата антична порта е консервирана във вида, в който е открита, като е направена реконструкция на части от градежите на античните им места.

При реставрацията на колонадата оригиналният материал е над 85%. Реконструкцията е направена на принципа на анастилозата, т.е. реконструкция от оригинален материал. Отделните фрагменти от колонни тела и архитрави са допълнени с изкуствен мрамор, като вътре е внедрена и металната конструкция. Това гарантира устойчивост при сеизмична активност, уточнява реставраторът.

Дейностите по Източната порта на Филипопол са отнели година и половина работа на екипа.

Related Articles

Заради авариен ремонт: Променят организацията на движение на Дунав мост

От 11 до 15 юни се променя организацията на движение на Дунав мост при Русе за авариен ремонт на настилката. За изкърпването й поетапно...

Летище София със сертификат за намаляване на въглеродните емисии

Летище София получи сертификат с Ниво 4 за намаляване на въглеродните емисии (Airport Carbon Accredited Level IV – Transformation), съобщиха от компанията концесионер. Такава...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ