29 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

Приключи укрепването на свлачището към Асеновата крепост

Приключи работата по укрепване на старо свлачище на пътя към Асеновата крепост, съобщиха от община Асеновград.

Изградени са подпорни стени, анкери, дренажи. Възстановен е и изцяло пътят, който е и единствен към три от родопските села на общината – Лясково, Добралък и Яврово. За ремонтните дейности на този обект държавата отпуснаа средства в размер на около 460 000 лева от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет (МКВПМС). Срокът за изпълнение на проекта беше в рамките на 90 дни и той бе спазен.

Общината възнамерява да изгради съоръжение, което да зауства дъждовните води и тези от снеготопенето, в безопасни зони. Целта е да не се предизвикват повече свлачищни процеси. Ще бъде изготвен проект и ще се кандидатства за финансиране отново пред МКВПМС.

Освен за трите села, пътят е важен, тъй като е единствен и за туристическия обект Асенова крепост, до който дълго време беше забранено да се изкачват автобуси с туристи.

Укрепването на свлачището и възстановяването на пътя ще допринесе за увеличаване на туристопотока и ще осигури безопасността и на пешеходци, и на превозни средства, движещи се в двете посоки, смятат  от общината.

Related Articles

Екстремен велопарк и детски полигон в обновения габровски парк „Баждар“

Най-големият вътрешноградски парк в Габрово – „Баждар“ ще бъде зона за отдих, спорт и забавления. До края на месец юни се очаква да бъде...

Нощ на индустрията в Стара Загора среща работодатели и младежи

Нощ на индустрията предстои в Стара Загора. Първото по рода си събитие цели да осигури директна връзка между работодателите и всички желаещи да се...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ