15 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

Приключи укрепването на свлачището към Асеновата крепост

Приключи работата по укрепване на старо свлачище на пътя към Асеновата крепост, съобщиха от община Асеновград.

Изградени са подпорни стени, анкери, дренажи. Възстановен е и изцяло пътят, който е и единствен към три от родопските села на общината – Лясково, Добралък и Яврово. За ремонтните дейности на този обект държавата отпуснаа средства в размер на около 460 000 лева от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет (МКВПМС). Срокът за изпълнение на проекта беше в рамките на 90 дни и той бе спазен.

Общината възнамерява да изгради съоръжение, което да зауства дъждовните води и тези от снеготопенето, в безопасни зони. Целта е да не се предизвикват повече свлачищни процеси. Ще бъде изготвен проект и ще се кандидатства за финансиране отново пред МКВПМС.

Освен за трите села, пътят е важен, тъй като е единствен и за туристическия обект Асенова крепост, до който дълго време беше забранено да се изкачват автобуси с туристи.

Укрепването на свлачището и възстановяването на пътя ще допринесе за увеличаване на туристопотока и ще осигури безопасността и на пешеходци, и на превозни средства, движещи се в двете посоки, смятат  от общината.

Related Articles

Кметове и министри участват в Общото събрание на НСОРБ

На 27 и 28 февруари в София се провежда Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България. То е първото след местните...

Започва спешна рехабилитация на улиците във Варна

По нареждане на кмета започва спешна рехабилитация на пътната мрежа във Варна. От дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ информират, че до един месец договорите...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ