36 C
Пловдив
събота, юли 13, 2024

Приключи ремонтът на Планетариума в Смолян

Ремонтните дейности на Планетариума в Смолян приключиха, съобщиха от пресцентъра на общината. В следващите дни ще поискаме приемателна комисия на база, на която сградата да се въведе в експлоатация. Очаква се обзавеждането за кабинетите, каза зам.-кметът Марин Захариев. Той уточни, че поръчаният телескоп вече е доставен и до дни ще бъде монтиран. Остава оборудването за Звездната зала и вторият посетителски център.

След въвеждане в експлоатация и доставка на отделните атракции за втория посетителски център, през месец октомври Планетариумът може да отвори врати. Първоначално се предвиждат прожекции в киносалона, като за целта ще бъде предоставено съдържание за плосък екран с размер 6 на 2.5 метра.

Проекторите трябва да пристигнат от Япония през октомври, а куполът – през ноември от САЩ. След това ще се монтират столовете за Звездната зала, които са с различен наклон за всеки отделен ред. Накрая трябва да бъде свързана и настроена цялата система. Очаква се целият проект да приключи до края на годината, каза още зам.-кметът. Вече има назначен и директор. Това е Цветелина Генчева, избрана след конкурс. Тя е магистър по Астрономия и физика от СУ „Климент Охридски“.

Related Articles

Проучване на Европейската градска инициатива

От какво се нуждаят градовете, е въпросът на Европейската градска инициатива (EUI) в ново проучване за предизвикателствата в големите населени места. Планирано за провеждане...

Дупница реализира „зелен“ проект заедно с Крива паланка

Проект за подобряване на зелените зони и парковите пространства за над 800 000 лева стартира Община Дупница заедно с Крива паланка по Програмата за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ