5 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

Приключи ремонтът на Планетариума в Смолян

Ремонтните дейности на Планетариума в Смолян приключиха, съобщиха от пресцентъра на общината. В следващите дни ще поискаме приемателна комисия на база, на която сградата да се въведе в експлоатация. Очаква се обзавеждането за кабинетите, каза зам.-кметът Марин Захариев. Той уточни, че поръчаният телескоп вече е доставен и до дни ще бъде монтиран. Остава оборудването за Звездната зала и вторият посетителски център.

След въвеждане в експлоатация и доставка на отделните атракции за втория посетителски център, през месец октомври Планетариумът може да отвори врати. Първоначално се предвиждат прожекции в киносалона, като за целта ще бъде предоставено съдържание за плосък екран с размер 6 на 2.5 метра.

Проекторите трябва да пристигнат от Япония през октомври, а куполът – през ноември от САЩ. След това ще се монтират столовете за Звездната зала, които са с различен наклон за всеки отделен ред. Накрая трябва да бъде свързана и настроена цялата система. Очаква се целият проект да приключи до края на годината, каза още зам.-кметът. Вече има назначен и директор. Това е Цветелина Генчева, избрана след конкурс. Тя е магистър по Астрономия и физика от СУ „Климент Охридски“.

Related Articles

Министър Цеков: Близо 2,5 млрд. лв. за магистрали, пътища, ВиК проекти и саниране в бюджет 2024 г.

Над 1,7 млрд. лв. са заложени за капиталовата програма на МРРБ в проектобюджета за 2024 г. Включени са 253 обекта ново строителство и основни...

Домът на учителя в Русе става Международен младежки център

Реставрация на сградата ще промени и облика на главната пешеходна улица в Русе Община Русе получи покана за сключване на договор за изграждане на Международен...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ