5 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

Приключи електрификацията на жп линия Нова Загора – Симеоновград

Приключи електрификацията на 83-та жп линия Нова Загора – Симеоновград, съобщават от НКЖИ. Поради увеличаването на обема на товарите по направление Русе – Свиленград, нуждата от намаляване на времепътуването и обема на вредните емисии, през 2019 г. започна електрификацията на линията Нова Загора – Симеоновград, с обща дължина 63 км. Дейностите се осъществяват по проект „Електрификация на 83-та жп линия Симеоновград – Нова Загора“, уточняват от компанията.

До момента само трасето между Симеоновград и Нова Загора не беше електрифицирано и при подмяната на локомотивите се губеше много време. Стойността на договора е 23 737 619,64 лева без ДДС, а на част „Контактна мрежа“ – 22 100 350,54 лева, без ДДС. Финансирането е осигурено от държавния бюджет.

От НКЖИ информират още, че в рамките на проекта са били изправени 1357 железобетонови и железорешетъчни стълба. Изградена е контактна мрежа с дължина 77 км, eлектрифицирани са по 4 броя железопътни коловози на гара Раднево и гара Любеново-предавателна, изграден е и секционен пост на гара Любеново-предавателна. Преустроени са 28 железопътни прелеза за електрифицирана жп линия, както и 7 въздушни електропроводни линии, пресичащи трасето на жп линията. Монтирани са 3000 устройства за предпазване на птици при кацане на детайли от контактната мрежа.

Днешната 83-та железопътна линия Симеоновград – Нова Загора е част от транспортното направление Русе – разпределителна – Синдел – Нова Загора – Симеоновград – Свиленград, част от 7-ми международен товарен коридор „Ориент – източно средиземноморски“.

След електрификацията ѝ се осигурява конкурентоспособен превоз на товари с железопътен транспорт между Западна Европа, Турция и Близкия Изток, като се предоставя възможност за привличане на товарите от автомобилния и морския транспорт, посочват от НКЖИ.

Related Articles

Започва „Форум за културно наследство: управление и интерпретация“

„Форум за културно наследство: управление и интерпретация” се провежда на 30 ноември и 1 декември 2023 г. в зала „Славейков” на Френския институт в...

Изграждат интермодален хъб за превоз на стоки

Трите терминала ще бъдат разположени в Пловдив, София и Бургас „Тракия икономическа зона“ със свои партньори от Италия ще изгради мащабен интермодален хъб с три...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ