15 C
Пловдив
сряда, май 22, 2024

Приключи електрификацията на жп линия Нова Загора – Симеоновград

Приключи електрификацията на 83-та жп линия Нова Загора – Симеоновград, съобщават от НКЖИ. Поради увеличаването на обема на товарите по направление Русе – Свиленград, нуждата от намаляване на времепътуването и обема на вредните емисии, през 2019 г. започна електрификацията на линията Нова Загора – Симеоновград, с обща дължина 63 км. Дейностите се осъществяват по проект „Електрификация на 83-та жп линия Симеоновград – Нова Загора“, уточняват от компанията.

До момента само трасето между Симеоновград и Нова Загора не беше електрифицирано и при подмяната на локомотивите се губеше много време. Стойността на договора е 23 737 619,64 лева без ДДС, а на част „Контактна мрежа“ – 22 100 350,54 лева, без ДДС. Финансирането е осигурено от държавния бюджет.

От НКЖИ информират още, че в рамките на проекта са били изправени 1357 железобетонови и железорешетъчни стълба. Изградена е контактна мрежа с дължина 77 км, eлектрифицирани са по 4 броя железопътни коловози на гара Раднево и гара Любеново-предавателна, изграден е и секционен пост на гара Любеново-предавателна. Преустроени са 28 железопътни прелеза за електрифицирана жп линия, както и 7 въздушни електропроводни линии, пресичащи трасето на жп линията. Монтирани са 3000 устройства за предпазване на птици при кацане на детайли от контактната мрежа.

Днешната 83-та железопътна линия Симеоновград – Нова Загора е част от транспортното направление Русе – разпределителна – Синдел – Нова Загора – Симеоновград – Свиленград, част от 7-ми международен товарен коридор „Ориент – източно средиземноморски“.

След електрификацията ѝ се осигурява конкурентоспособен превоз на товари с железопътен транспорт между Западна Европа, Турция и Близкия Изток, като се предоставя възможност за привличане на товарите от автомобилния и морския транспорт, посочват от НКЖИ.

Related Articles

Хеликоптерната площадка до тунел „Железница“ вече с регистрация по HEMS

Хеликоптерното летище до тунел "Железница" на АМ "Струма" вече има регистрация по HEMS. ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" регистрира осмото вертолетно летище за спешната медицинска...

Разглеждат 77 проекта за интегрирано градско развитие

77 проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на Оперативна програма „Развитие на регионите 2021 – 2027" са постъпили за разглеждане в Столична...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ