16 C
Пловдив
неделя, октомври 1, 2023

Приключва реставрацията на ранносредновековната базилика от 6 век на Перперикон

До дни реставрацията на ранносредновековната базилика от 6 век в южния квартал на Перперикон ще приключи напълно, съобщи ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров. Той обясни, че са издигнати зидовете от естествени камъни, така както е бил граден храма. „Предстоят най-фините и интересни работи. В момента се издигат запазените колони, ще има цяла редица от автентични колони. Две от тях ще бъдат и с капителите си. Готови са и теракотите за подовете”, уточни археологът.

Усилено се работи и върху останалите обекти, включени в големия проект за реставрация и консервация „Перперикон – храм на боговете и дом на цивилизациите”. Проектът е на стойност 8 милиона лева и се изпълнява по ОП „Региони в растеж”. Бенефициент по него е Община Кърджали.

„Нимфеумът в началото на южния квартал е почти готов, напълно завършена е и средновековната църква в подножието на Перперикон. Предстои реставрацията на старата сграда на тракийския конник и още 13 обекта в акропола на скалния град на траките”, каза още проф. Овчаров.

Сред разкритите находки през това лято са сребърни и бронзови монети от 3-4 до 14 век, оловен печат от 10-11 век, който още не е разчетен, красиви накити от 3-4 век и гарафа пак от това време.

Related Articles

Община Балчик изгражда спортни обекти чрез местни инициативни групи

До края на годината Община Балчик ще изпълни втора част от проекта за изграждане на Спортен комплекс „Балик“, финансиран по Програмата за морско дело...

Котел: 15-метров портрет на Георги Раковски изрисуваха Nasimo и Sve

15 метров стенопис с лика на Георги Раковски изработиха в Котел стрийт артистите Станислав Трифонов-Nasimo и Светлозар Янков-Sve, съобщиха от общината. Най-големият живописен портрет...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ