19 C
Пловдив
събота, април 13, 2024

Приключва реставрацията на ранносредновековната базилика от 6 век на Перперикон

До дни реставрацията на ранносредновековната базилика от 6 век в южния квартал на Перперикон ще приключи напълно, съобщи ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров. Той обясни, че са издигнати зидовете от естествени камъни, така както е бил граден храма. „Предстоят най-фините и интересни работи. В момента се издигат запазените колони, ще има цяла редица от автентични колони. Две от тях ще бъдат и с капителите си. Готови са и теракотите за подовете”, уточни археологът.

Усилено се работи и върху останалите обекти, включени в големия проект за реставрация и консервация „Перперикон – храм на боговете и дом на цивилизациите”. Проектът е на стойност 8 милиона лева и се изпълнява по ОП „Региони в растеж”. Бенефициент по него е Община Кърджали.

„Нимфеумът в началото на южния квартал е почти готов, напълно завършена е и средновековната църква в подножието на Перперикон. Предстои реставрацията на старата сграда на тракийския конник и още 13 обекта в акропола на скалния град на траките”, каза още проф. Овчаров.

Сред разкритите находки през това лято са сребърни и бронзови монети от 3-4 до 14 век, оловен печат от 10-11 век, който още не е разчетен, красиви накити от 3-4 век и гарафа пак от това време.

Related Articles

Средновековен некропол откриха археолози в зоната на бъдещата автогара в Созопол

Находките може да забавят строителството на обекта Интересни находки откриха археолози при разкопки на терена, на който ще бъде изградена новата автогара в Созопол....

Одобриха визията за новата многофункционална зала в Казанлък

Проектанти на спортното съоръжение са "Киряков Архитекти" Одобриха визията и функционалността на новата спортна зала, която предстои да бъде изградена в Казанлък. На обсъждането на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ