30 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

Приеха специализираният план за продължение на метрото до „Студентски град“


На заседание на Специализирания състав на Общинския експертен съвет по устройство на територията е приет предварителният проект на подробен устройствен план за продължението на метрото в София от метростанция “Витоша“ до “Студентски град“ с три нови метростанции, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Дължината на трасето ше е приблизително 3 км като метростанциите по него са разположени на около километър една от друга. С проекта се предвиждат три нови метростанции – първата на бул. “Черни връх“ между ул. „проф. Марин Големинов“ и ул. “Димитър Манчев“, втората до ул. „проф. Георги Манев“ и ул. “Стефан Савов“ и третата на кръстовището на бул. “Симеоновско шосе“ и ул. “проф. Иван Странски“.

Разширяването на Втората метролиния от МС “Витоша“ до м. “Студентски град“ е от първостепенна важност за развитието, благоустрояването и обслужването на една от най- натоварените зони в София. Чрез него ще се осигури удобна, бърза и качествена комуникационна връзка между центъра и южните територии на града – кв. “Кръстова вада“, кв. „Витоша ВЕЦ Симеоново“, кв.“Витоша“ и „Студентски град“.

Предвиждането на това трасе в градската структура е съобразено със съвременните принципи за изграждане на екологично устойчиви транспортни мрежи като осигурява интегрирана и бърза транспортна система, която способства за намаляването на пътуванията с автомобили. Реализацията му ще допринесе за осъществяването на мерки, свързани със стратегията за нисковъглеродно развитие на градските райони и смекчаване на въздействията върху изменението на климата.

Приемането на предварителния проект на ПУП е първата стъпка от процедурата по регулационното обезпечаване на новото разширение и резервирането на необходимия терен за неговата бъдеща реализация. Предстои окомплектоването на проекта с план-схеми на техническата инфраструктура и обявяването му по реда на Закона за устройство на територията.

Кметът на София Йорданка Фандъкова припомни, че в момента се изгражда участък от кв. „Хаджи Димитър“ до „Левски Г“ в район „Подуяне“. Строителството на участъка върви в срок и се очаква да бъде изпълнен в края на  2025 година. Предстои да започне строителството на  1 метростанция и интермодален терминал в „Обеля“.

Related Articles

Главният архитект на Гронинген ще изнесе лекция във Варна

Ландшафтният архитект Михийл ван Дрийш от Нидерландия ще изнесе лекция в рамките на второто издание на проекта „Форум за Варна - добрите примери”. Неговата...

Яки глоби за фирми и институции ако не уведомят за кибератака

Подготвят се промени в Закона за киберсигурност. В тях са включени и по-високи глоби за фирми и институции, ако не сигнализират и не вземат...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ