11 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Приеха Общия устройствен план на град Плевен

Общинският съвет в Плевен прие Общия устройствен план /ОУП/ на града и землището му. Процедурата по изработването му бе открита с решение на местния парламент през април 2008 год., като от тогава до сега е премината дълга процедура от поредица съгласувания и обсъждания.

Планът е възложен чрез конкурс по смисъла на Закона за обществените поръчки и Наредбата за провеждане на конкурси в устройственото планиране и инвестиционното проектиране към него на „ТПО Варна – ГЕОАРХ” ООД. Прогнозният срок на действие на документа е 15 – 20 години, като се осигуряват резерви за развитие до 2050 год. Проектът е изработен двуфазно – предварителен и окончателен проект.

Предварителният проект на Общия устройствен план на град Плевен бе публикуван на сайта на общината, в резултат на което постъпиха множество заявления от заинтересовани лица. Проведено беше и обществено обсъждане. През декември 2019 г. се състоя заседание на Експертния съвет по устройство на територията при Община Плевен с представители на заинтересованите ведомства, на което бяха разгледани и всички постъпили писмени становища.

Общият устройствен план на град Плевен отговаря на новата стратегия на Европейския съюз „Европа 2020”, която налага подобряване на координацията и обвързването на различни политики и национални стратегии, включително на политиката и стратегиите за балансирано и устойчиво регионално развитие в рамките на Европейския съюз, с цел постигане на няколко подсилващи се взаимно приоритети – интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж, заявиха от пресцентъра на общината.

Related Articles

Започна подготовка за мащабен ремонта на Доходното здание в Русе

Доходното здание в Русе, което е архитектурна, художествена и историческа недвижима културна ценност от национално значение, ще бъде ремонтирано и реставрирано за сумата от...

Обновеният планетариум в Смолян отваря врати

На 29 февруари официално открит обновеният Общински културно-образователен център „Планетариум с астрономическа обсерватория“ в Смолян. Вратите за посетители отварят от 1 март. Това става...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ