19 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

Приеха обща схема на крайбрежната зона в Русе

Предвижда се изграждане на Алея на занаятите

Общинските съветници в Русе одобриха обща схема на зона „К“ (Крайбрежна) в града и специфични правила за приложението й.

Предвижда се на кейовата ивица да бъде поставен павилион за туристически информационен център и своебразна Алея на занаятите, съставена от 6 павилиона за продажба на сувенири и занаятчийски изделия, изработени от русенски майстори. Идеята е да се стимулират местните творци и търговци, а туристите, вкл. пристигащите с круизни кораби, да имат възможност да закупят стоки от тях. Част от алеята ще бъде и малък павилион за продажба на дребни пакетирани изделия.

Изрична забрана е наложена за приготвянето в зоната на храна и скара на открито.

Под пешеходния надлез (т.нар. Дълбок път) ще бъдат разположени 2 декинг платформи, върху които ще се поставят 2 павилиона – за фреш и дребни пакетирани изделия, и за сувенири.

Като предпочитано място за разходка и отдих на русенци общата схема включва и 2 павилиона за продажба на напитки, като единият ще бъде в близост до емблематичния пешеходен надлез към кея, познат като Вития мост, а другия – в близост до мястото, където бул. „Цар Фердинанд“ се прелива в главната транспортна алея на зона „Крайбрежна“.

Какво и кой ще продава в обектите ще се реши от конкурси за отдаване под наем, а не от търгове, обясни кметът Пенчо Милков.

Дизайнът на павилионите и общата схема на крайбрежната зона са съобразени с извършената наскоро рехабилитация и са одобрени от Общинския експертен съвет.

Related Articles

Лифт до крепостта „Патмос“ става обект от първостепенно значение за Ардино

Общинските съветници в Ардино гласуваха предложението на кмета инж. Изет Шабан кабинковият лифт от с. Стар Читак до крепостта "Патмос" да бъде обявен за...

НКЖИ и БДЖ прехвърлят имоти в полза на община Пловдив

Кметът на Пловдив Костадин Димитров подписа споразумението с НКЖИ за прехвърляне на имоти от държавната компания в полза на община Пловдив. Допълнителното споразумение е гласувано...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ