16 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

Приемат кандидатури за Европейските награди за културно наследство Europa Nostra Awards 2021

Архитектурният съвет на Европа е уведомил Камарата на архитектите в България за отваряне на формата за кандидатстване за Европейските награди за културно наследство Europa Nostra Awards 2021.

Първото издание на този конкурс стартира през 2002 г. по инициатива на Европейската комисия.

Наградите насърчават най-добрите практики, свързани с опазването на културното наследство, управлението, изследванията, образованието и комуникацията. По този начин формата за отличия допринася за по-доброто обществено признаване на културното наследство като стратегически ресурс за европейското общество и икономика.

Наградите отличават всяка година до 30 изключителни постижения в културното наследство от цяла Европа.

От постъпилите кандидатури се избират до четирима финалисти, а един от тях получава наградата чрез онлайн гласуване. Всички победители получават сертификат и плакет. Всички лауреати финалисти получават по 10 000 евро.

Специализираните журита, съставени от независими експерти, оценяват заявленията и избират победителите в четирите категории.

1. Опазване

Изключителни постижения в опазването, усъвършенстването и адаптирането към новите приложения на културното наследство.

2. Изследване

Изключителни проекти за научни изследвания и трансфер на знания, които водят до осезаеми ефекти при опазването и увеличаването на културното наследство в Европа.

3. Специализирано обслужване от физически лица или организации

Отворена за лица или организации, чийто принос за дълъг период от време демонстрира отлични постижения в защитата, опазването и подобряването на културното наследство в Европа

4. Образование, обучение и повишаване на осведомеността

Изключителни инициативи, свързани с образованието, обучението и повишаването на осведомеността в областта на материалното и / или нематериалното културно наследство, за насърчаване и/или допринасяне за устойчивото развитие на околната среда.

Крайният срок за кандидатстване е1 октомври 2020 г.

Уебинар за оформяне на кандидатурите ще се проведе на 9 юли 2020. Повече информация на линка: https://www.europanostra.org/events/webinar-how-to-prepare-an-application-for-the-european-heritage-awards-europa-nostra-awards-2021-9-july-2020-at-1700/

 

Related Articles

Строят изложбена зала към Историческия музей в Свиленград

Нова сграда ще увеличи експозиционната част на Историческия музей в Свиленград. Едноетажната постройка ще е в двора на музея до съществуващата сграда, като ще...

Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3

Почти двадесет години след обявяването на проекта, България и Румъния започнаха реални действия за строителството на трети мост над Дунав. Двете страни подадоха съвместен...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ