15 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

Пречиствателната станция на Златни пясъци вече работи

Новата пречиствателна станция за отпадни води в курортен комплекс Златни пясъци вече работи. Тя бе символично открита от кмета на Варна Иван Портних и ръководителя на проекта, по който е изградено съоръжението, Златка Танева.

С модернизацията на ПСОВ „Златни пясъци“ завърши един мащабен цикъл от мерки за опазване на чистотата на морето – от изграждането на дълбоководното заустване преди няколко години, до реализирането на пречиствателната станция. Благодаря на всички, които работиха активно, за да можем днес заедно да отчетем този проект, който е в подкрепа за бизнеса и е важен за развитието на туризма във Варна и региона“, каза кметът Иван Портних.

Днес се навършват 10 години от подписване на първия договор по този проект. Той премина през две фази – първата беше изключително техническата помощ, с която трябваше да обследваме всички територии, които се отводняват към ПСОВ „Златни пясъци“, да направим всички предпроектни проучвания и да изготвим идеен проект, да изберем вариант, по който евентуално да получим средства за финансиране, което и стана през юни 2016 г. Това беше доста труден проект, но никой от нас не се отказа. Нашият оптимизъм доведе до тук – днес да приключим формално един проект значим за общината, за Черно море и за изпълнение на директивата на Европейския съюз“, каза Златна Танева.

Проектът за реконструкция и модернизация на съоръжението е изпълнен по Оперативна програма „Околна среда“. Общата стойност е 37 150 155,07 лв., като от тях по линия на Кохезионния фонд са 24,3 млн. лв., от държавния бюджет са 4,3 млн. лв. и съфинансиране от Община Варна – 8,5 млн. лв. Модернизираната пречиствателна станция е предвидена за натоварване от 72 122 жители и гости през летните месеци и 18 000 – през зимния период. Територията, която обслужва съоръжението включва освен Златни пясъци, селищно образование Ален мак, КК „Чайка“ и комплекс „Ривиера“.

В резултат от изпълнението на проекта за реконструкция, модернизация и разширение на ПСОВ – „Златни пясъци“, пречистените отпадъчни води отговарят на изискванията на разрешителното за заустване в Черно море, включително със стъпало на пречистване на общ азот и общ фосфор и чрез изграденото и въведено в експлоатация през 2014 г. дълбоководно заустване се отвеждат в пояса на санитарна охрана, на разстояние 2200 м от брега. В рамките на проекта бе изпълнено и частично изграждане, реконструкция на канализационната мрежа в СО „Ален мак“. Изградени са 4 главни гравитачни битови канализационни клона с обща дължина 3740 м и 190 сградни канализационни отклонения.

Related Articles

Кметът на Свищов с книга за драматични моменти от историята на града

Описва пораженията от земетресението във Вранча през 1977 и отражението му върху архитектурата и хората Пораженията от опустошителното земетресение във Вранча върху архитектурата и развитието...

Русе – топ дестинация за туристи, Банско – най-посещаван сред зимните курорти

През 2023 г. най-голямо повишение на туристопотока в традиционните градски дестинации отбелязва Русе. Това показват данните на Единната система за туристическа информация. С малко...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ