5 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

Премиерът К.Петков: Мораториумът върху цената на тока може да падне преди март

Възможно е мораториумът върху цените на тока, парното и ВиК услугите да бъде прекратен преди март. Трябва да направим пълни проверки по веригата – дали няма течове, дали някакви пари могат да се спестят, защото винаги е най-лесно, и така е било в миналото – да се качат цените на крайния потребител и всички по веригата да са доволни. Това каза премиерът Кирил Петков в телевизионното предаване „120 минути“.

Ще държим този мораториум колкото се може за по-кратко време. Времето, което ни трябва, е за няколко неща – да направим всички възможни изчисления спокойно и да видим дали има някакъв шанс тези цени да бъдат намалени. Ако парламентът се справи да смени хората в КЕВР, на които са изтекли мандатите, това също е функция, защото и този контролен механизъм на КЕВР трябва да се задейства. Това са стъпките, това не е популистка мярка, коментира още Петков.

КЕВР не трябва да е просто печат на крайните цени, а трябва да има истински регулиращи правомощия.“

Това допълни още Кирил Петков според когото добър възможен модел е подпомагане на бизнеса, но в т.нар. рамки. Ако бизнесът има договор за по-ниски цени под едно ниво, той да не бъде субсидиран. Ако е между такъв „под“ на цените и някакъв „таван“, където попадат повечето от бизнесите, да има дотация към такива бизнеси – някакъв процент от цената на тока. Би трябвало да дотираме точно фирмите, които имат най-много нужда, коментира премиерът.

Related Articles

Министър Цеков: Близо 2,5 млрд. лв. за магистрали, пътища, ВиК проекти и саниране в бюджет 2024 г.

Над 1,7 млрд. лв. са заложени за капиталовата програма на МРРБ в проектобюджета за 2024 г. Включени са 253 обекта ново строителство и основни...

На 2 декември: Варна е домакин на мащабен кариерен форум

Събитието събира представители на бизнеса и мотивационни лектори на световно ниво Морската столица Варна е домакин на най-големия кариерен форум за българи в страната и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ