11 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

Премиера на нов филм за Ивановските скални църкви

От 18.00 часа днес в зала „Европа“ на Доходното здание в Русе ще се състои премиерата на новия филм, посветен на 800-годишнината от създаването на скалния манастир-лавра „Св. Архангел Михаил“, по-известен като Ивановските скални църкви. Лентата, е дело на д-р Александър Стойков и Николай Лазаров. Прожекцията е с подкрепата на Областна администрация Русе, която е част от организационния комитет по отбелязването на годишнината на духовната светиня.

Филмът „1218 година – срещата на преобразяването“ е документален и е свързан с исторически период, в който има изключителния подем в книжовността в страната.

Светата обител е основана през 20-те години на XIII век в долината на река Русенски Лом от монаха Йоаким, който по-късно става и патриарх на Второто българско царство. Днес скалният комплекс привлича хиляди туристи и е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Прожекцията е с вход свободен, а лентата е повече от провокативна, тъй като освен много доказани исторически факти, издига и редица хипотези.

Related Articles

Министър Цеков: Близо 2,5 млрд. лв. за магистрали, пътища, ВиК проекти и саниране в бюджет 2024 г.

Над 1,7 млрд. лв. са заложени за капиталовата програма на МРРБ в проектобюджета за 2024 г. Включени са 253 обекта ново строителство и основни...

Започва строителството на метрото през район „Слатина“

Първа копка на две от новите шест станции на метрото ще бъде направена на 27 ноември в 13:00 часа, срещу зала „Арена София“. Това...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ