10 C
Пловдив
петък, април 26, 2024

Премиера на нов филм за Ивановските скални църкви

От 18.00 часа днес в зала „Европа“ на Доходното здание в Русе ще се състои премиерата на новия филм, посветен на 800-годишнината от създаването на скалния манастир-лавра „Св. Архангел Михаил“, по-известен като Ивановските скални църкви. Лентата, е дело на д-р Александър Стойков и Николай Лазаров. Прожекцията е с подкрепата на Областна администрация Русе, която е част от организационния комитет по отбелязването на годишнината на духовната светиня.

Филмът „1218 година – срещата на преобразяването“ е документален и е свързан с исторически период, в който има изключителния подем в книжовността в страната.

Светата обител е основана през 20-те години на XIII век в долината на река Русенски Лом от монаха Йоаким, който по-късно става и патриарх на Второто българско царство. Днес скалният комплекс привлича хиляди туристи и е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Прожекцията е с вход свободен, а лентата е повече от провокативна, тъй като освен много доказани исторически факти, издига и редица хипотези.

Related Articles

Варна: Акция за почистване на града на 27 април

Община Варна започва серия от кампании за почистването на морската столица. Първата от тях ще се проведе на 27 април, обявиха от администрацията. Акцент...

Изложба за историята на храм „Св. Димитър“ и благородното дело на пловдивските Димитровци

Изложба, посветена на храм „Свети Димитър“ може да бъде разгледана от днес в централното фоайе на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. Манастирският комплекс...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ