14 C
Пловдив
понеделник, май 20, 2024

Премиера на нов филм за Ивановските скални църкви

От 18.00 часа днес в зала „Европа“ на Доходното здание в Русе ще се състои премиерата на новия филм, посветен на 800-годишнината от създаването на скалния манастир-лавра „Св. Архангел Михаил“, по-известен като Ивановските скални църкви. Лентата, е дело на д-р Александър Стойков и Николай Лазаров. Прожекцията е с подкрепата на Областна администрация Русе, която е част от организационния комитет по отбелязването на годишнината на духовната светиня.

Филмът „1218 година – срещата на преобразяването“ е документален и е свързан с исторически период, в който има изключителния подем в книжовността в страната.

Светата обител е основана през 20-те години на XIII век в долината на река Русенски Лом от монаха Йоаким, който по-късно става и патриарх на Второто българско царство. Днес скалният комплекс привлича хиляди туристи и е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Прожекцията е с вход свободен, а лентата е повече от провокативна, тъй като освен много доказани исторически факти, издига и редица хипотези.

Related Articles

Подменят опасните дървета при храм-паметник „Александър Невски“ с нови

По време на регулярните огледи за текущото състояние на дървесната растителност в София експерти на дирекция „Зелени системи“ са констатирали на площада при храм-паметника „Александър Невски“...

Започва кампанията „Хижа на годината” 2024

На 15 май 2024 г. е пресконференцията и официалният старт на кампанията „Хижа на годината” 2024. На събитието по инициатива на 360mag.bg и Български...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ