Премиера на нов филм за Ивановските скални църкви

0

От 18.00 часа днес в зала „Европа“ на Доходното здание в Русе ще се състои премиерата на новия филм, посветен на 800-годишнината от създаването на скалния манастир-лавра „Св. Архангел Михаил“, по-известен като Ивановските скални църкви. Лентата, е дело на д-р Александър Стойков и Николай Лазаров. Прожекцията е с подкрепата на Областна администрация Русе, която е част от организационния комитет по отбелязването на годишнината на духовната светиня.

Филмът „1218 година – срещата на преобразяването“ е документален и е свързан с исторически период, в който има изключителния подем в книжовността в страната.

Светата обител е основана през 20-те години на XIII век в долината на река Русенски Лом от монаха Йоаким, който по-късно става и патриарх на Второто българско царство. Днес скалният комплекс привлича хиляди туристи и е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Прожекцията е с вход свободен, а лентата е повече от провокативна, тъй като освен много доказани исторически факти, издига и редица хипотези.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си