23 C
Пловдив
събота, април 13, 2024

Премиера на книгата „Драски по софийските работи”на арх. Тодор Войников

Уникална книга ще бъде представена в средата на юли, информират от Камарата на архитектите в България и Регионалната колегия София област.

Драски по софийските работи” – една необичайна книга, рисувана и писана изцяло на ръка, която ни пренася в София от миналото. Авторът, архитект Тодор Войников, прекарва повече от 15 години в издирване и събиране на източници, материали и снимки, свързани с историята на столицата. Резултатът е прецизна възстановка на различните лица на града през отминалите епохи до наши дни. Особено оригинална е идеята да се насложат несъществуващи вече места и сгради върху контурите на сегашния град, създавайки любопитна визуална съпоставка.

Централни герои в книгата са хората, местата и събитията, белязали миналото на града. Авторът ни пренася в къщите на Петко Каравелов, Славейкови, Константин Стоилов, Стефан Стамболов, Иван Евстратиев Гешов, Стоян Михайловски и други бележити личности. Не са пропуснати и местата, в които са се срещали някои от най-значимите български творци, държавници и общественици, както и прочути навремето бохеми, чешити и зевзеци.

Сред тях са сладкарница “Роза”, където Елин Пелин пише “Андрешко”, и любимото място на хайлайфа – хотел “Панах”, Арменското кафене, хотел “България”, бирария “Червен рак”, “Хладна Почивка”, “Алказар”, “Бамбука” и други.

Представянето на книгата “Драски по софийските работи” ще бъде на 15 юли (четвъртък) от 19.00 ч в градината на “Once Upon a Time Библиотека”, бул. “Васил Левски” 88, София.

 

Related Articles

Изграждат пречиствателна станция в Свиленград

В Свиленград предстои изграждането на пречиствателна станция за питейна вода. На редовно заседание Общинският съвет гласува единодушно предложението на кмета арх. Анастас Карчев да...

Избраха изпълнител за доставката на 7 електрически влака

Министерството на транспорта и съобщенията избра изпълнител за доставката на 7 двуетажни електрически влака. Те ще бъдат закупени със средства по Плана за възстановяване...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ