16 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

Премиера на книгата „Драски по софийските работи”на арх. Тодор Войников

Уникална книга ще бъде представена в средата на юли, информират от Камарата на архитектите в България и Регионалната колегия София област.

Драски по софийските работи” – една необичайна книга, рисувана и писана изцяло на ръка, която ни пренася в София от миналото. Авторът, архитект Тодор Войников, прекарва повече от 15 години в издирване и събиране на източници, материали и снимки, свързани с историята на столицата. Резултатът е прецизна възстановка на различните лица на града през отминалите епохи до наши дни. Особено оригинална е идеята да се насложат несъществуващи вече места и сгради върху контурите на сегашния град, създавайки любопитна визуална съпоставка.

Централни герои в книгата са хората, местата и събитията, белязали миналото на града. Авторът ни пренася в къщите на Петко Каравелов, Славейкови, Константин Стоилов, Стефан Стамболов, Иван Евстратиев Гешов, Стоян Михайловски и други бележити личности. Не са пропуснати и местата, в които са се срещали някои от най-значимите български творци, държавници и общественици, както и прочути навремето бохеми, чешити и зевзеци.

Сред тях са сладкарница “Роза”, където Елин Пелин пише “Андрешко”, и любимото място на хайлайфа – хотел “Панах”, Арменското кафене, хотел “България”, бирария “Червен рак”, “Хладна Почивка”, “Алказар”, “Бамбука” и други.

Представянето на книгата “Драски по софийските работи” ще бъде на 15 юли (четвъртък) от 19.00 ч в градината на “Once Upon a Time Библиотека”, бул. “Васил Левски” 88, София.

 

Related Articles

Строят изложбена зала към Историческия музей в Свиленград

Нова сграда ще увеличи експозиционната част на Историческия музей в Свиленград. Едноетажната постройка ще е в двора на музея до съществуващата сграда, като ще...

Приключва строежът на анаеробната инсталация за преработка на отпадъци в Бургас

Изграждането на анаеробната инсталация за преработка на разделно събрани биоразградими отпадъци в Бургас е на финален етап. Това съобщи кметът Димитър Николов, който провери...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ