19 C
Пловдив
събота, април 13, 2024

През 2025 г.: Стартира строителството на Градската железница на Пловдив

В момента се изготвя техническата документация, предстои да бъде възложено проектиране

Строителството на градската железница на Пловдив ще стартира до края 2025 г. в участъка от Централна гара до жп гара Филипово. В момента се изготвя техническата документация и предстои да бъде възложено проектиране. Това стана ясно на поредната работна среща за напредъка на проекта, която се проведе под председателството на областния управител на област Пловдив Ангел Стоев. На нея участваха представители на общините Пловдив, Асеновград, „Марица“, „Родопи“ и Куклен, ръководителят на проекта от страна на НКЖИ инж. Иван Бакалски и представители на Сдружение „Бизнесът за Пловдив“. В първия етап е предвидено изграждането на вътрешния ринг на Градската железница в и около Пловдив. Във втория ще бъдат включени и индустриалните зони край областния град.

Строителството на градската железница е в обхвата на мегапроекта – „Развитие на железопътен възел Пловдив, Фаза 2“, част в Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г. Той е на обща стойност 198 млн. лв. и се изпълнява от Национална компания „Железопътна инфраструктура“. В рамките на проекта ще бъдат изградени нови железопътни и пътни надлези/подлези, както и нови спирки с пресичане на две нива. Това ще осигури безконфликтното пресичане на бул. „Копривщица“ с три други булеварда – „Пещерско шосе“, „Свобода“ и „Шести септември“.

„Успоредно с повдигането на линията на бул. „Копривщица“ между гара „Филипово“ и Централна жп гара, ще бъдат построени и три спирки от градската железница. Първата ще бъде на Пещерско шосе, следващата е на бул. „Шести септември“ и третата е на бул. „България“ в района на Окръжна болница“, съобщи Ангел Стоев.

„Подготвя се и документацията за избор на проектант за изпълнение на връзка между жп гара Крумово и Летище „Пловдив“, който е отделен проект и също е включен в Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г.“, допълни инж. Бакалски.

Ангел Стоев заяви, че Областна администрация Пловдив ще продължи да координира комуникацията между институциите и местната власт, за да се ускорят процедурите по подготовка и реализация на проекта. През месец май всяка община ще проведе директни срещи с НКЖИ, за да обсъди конкретни детайли, свързани с осъществяването му. Следващата съвместна среща е предвидена за средата на месец юни.

Related Articles

След решение на съда: “Куршум джамия” остава собственост на Карлово

“Куршум джамия” остава собственост на Карлово, потвърди Върховният касационен съд, като не допусна до касационно обжалване и остави в сила решение на Пловдивския апелативен...

Започва безплатното саниране в Свищов

В Свищов сключиха първите 13 договора за безплатно саниране на частни жилищни сгради. Това е под 2% от одобрените на първия етап 756 блока...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ