18 C
Пловдив
вторник, септември 26, 2023

През 2023: С европейско финансиране обновяват ВиК системите в нови 6 области

През пролетта на 2023 г. се очаква да бъдат одобрени ВиК обектите в шест области на страната, които ще кандидатстват за финансиране по ОП„Околна среда“ 2021-2027 г. Планираните инвестиции включват нови водопроводи, канализационни клонове, пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води и други ВиК съоръжения в областите Велико Търново, Габрово, Плевен, София, Хасково и Търговище. За тях се разработват Регионални прединвестиционни проучвания по проект на МРРБ.

Това стана ясно на заседание на Управителния комитет за наблюдение на проекта, проведено в МРРБ. В него участие взеха международни експерти от JASPERS (Съвместна помощ за подкрепа на проекти в европейските региони) към Европейската комисия, експерти от МРРБ, „Български ВиК холдинг“ ЕАД, представители на МОСВ, на ВиК операторите от шестте области и др.

На срещата бяха представени конкретните обекти, определени като приоритетни за постигане на съответствие с европейските директиви, свързани с питейните и отпадъчни води. Експертите дадоха насоки, за да се гарантира качество на изпълнение и устойчивост на съоръженията във времето.

Бенефициенти по ОП„Околна среда“ ще бъдат 6-те ВиК дружества, които ще провеждат и обществените поръчки за избор на изпълнители на строително-монтажните работи.

Срещите с експертите от ЕК и българските институции ще продължат. Предстои и посещение на място на всеки един от предложените обекти, за да може европейските експерти да се запознаят с текущото им състояние.

Related Articles

Решено: Община Минерални бани събаря недовършения Културен дом

От община Минерални бани, хасковска област информират, че е взето решение недовършената сграда за Културен дом да бъде разрушена. Строителството на сградата е започнато...

Вече в сила: С 5 км/ч с тротинетка през столичните паркове

Новите правила за движение на електрическите тротинетки в София вече са в сила. Това съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който припомни,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ