20 C
Пловдив
четвъртък, юни 20, 2024

През 2023: С европейско финансиране обновяват ВиК системите в нови 6 области

През пролетта на 2023 г. се очаква да бъдат одобрени ВиК обектите в шест области на страната, които ще кандидатстват за финансиране по ОП„Околна среда“ 2021-2027 г. Планираните инвестиции включват нови водопроводи, канализационни клонове, пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води и други ВиК съоръжения в областите Велико Търново, Габрово, Плевен, София, Хасково и Търговище. За тях се разработват Регионални прединвестиционни проучвания по проект на МРРБ.

Това стана ясно на заседание на Управителния комитет за наблюдение на проекта, проведено в МРРБ. В него участие взеха международни експерти от JASPERS (Съвместна помощ за подкрепа на проекти в европейските региони) към Европейската комисия, експерти от МРРБ, „Български ВиК холдинг“ ЕАД, представители на МОСВ, на ВиК операторите от шестте области и др.

На срещата бяха представени конкретните обекти, определени като приоритетни за постигане на съответствие с европейските директиви, свързани с питейните и отпадъчни води. Експертите дадоха насоки, за да се гарантира качество на изпълнение и устойчивост на съоръженията във времето.

Бенефициенти по ОП„Околна среда“ ще бъдат 6-те ВиК дружества, които ще провеждат и обществените поръчки за избор на изпълнители на строително-монтажните работи.

Срещите с експертите от ЕК и българските институции ще продължат. Предстои и посещение на място на всеки един от предложените обекти, за да може европейските експерти да се запознаят с текущото им състояние.

Related Articles

УАСГ с готовност за разкриване на филиал в Бургас

Кметът на Община Бургас Димитър Николов презентира пред ректора на Университета по архитектура, строителство и геодезия /УАСГ/ доц. д-р арх. Гичка Кутова- Каменова и...

Общините ще избират между 3 модела за изчисление на такса битови отпадъци

Основни стъпки по прилагането на новите правила за изчисляване на такса битови отпадъци (ТБО) беше тема от втория ден за Националната среща на финансистите...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ