8 C
Пловдив
четвъртък, февруари 29, 2024

През 2021-а: „Сотбис“ пуска на търг част от колекцията на Кристо и съпругата му Жан-Клод

Ценителите на изкуството ще имат шанс да се сдобият с експонати от частната колекция на един от най-известните артистични дуети – Кристо и съпругата му Жан-Клод. През февруари 2021 г. „Сотбис“ организира в Париж търг за техни творби.

Винаги е специален момент, пише в обявата за търга на сайта на аукционната къща „Сотбис“, когато произведения от лични колекции на художници се появяват на пазара, а най-много — когато тези художници са сред най-известните световни имена.

„Завладяващата колекция кани света да навлезе в личната сфера на известната артистична двойка – продължава съобщението – с близо 400 лота, които показват обхвата на техните артистични вдъхновения, приятелства с водещи художници от ХХ век и прочутото студио, където Кристо и Жана-Клод проектират своите художествени визии“.

Колекцията, събрана от Кристо и Жан-Клод през годините в домашното им студио в Ню Йорк включва над 400 произведения. Някои от тях са купувани, други са получени като подаръци или като замяна за техни произведения с други художници, на които са се възхищавали, като Лусио Фонтана, Ив Клайн и Мимо Ротела.

Според експертът на „Сотбис“ Саймън Шоу  платната и графиките от колекцията по предварителна оценка могат да донесат над 4 милиона.

Допълнително в търга ще участват и няколко творби на Кристо и Жан-Клод, обхващащи многогодишното им творчество и свързани с някои от най-известните им публични проекти, като „Обвития Пон Ньоф“, „Проектът за Париж (обвитата Триумфална арка) и „Чадърите, общ проект за Япония и САЩ“, както и обекти от прочутите им серии „Опаковки“ и „Витрини“ от 60-те години на миналия век.

 

Related Articles

До 50 млн. лв. държавна помощ за транспортния бранш

Транспортните предприятия ще получат до 50 млн. лв. държавна помощ. Тя е по мярката „Помощ в подкрепа на разходи за стабилизиране на транспортния отрасъл...

Обновеният планетариум в Смолян отваря врати

На 29 февруари официално открит обновеният Общински културно-образователен център „Планетариум с астрономическа обсерватория“ в Смолян. Вратите за посетители отварят от 1 март. Това става...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ