5 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

През есента обявяват покана за проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция

През есента на тази година се предвижда да бъде публикувана първата покана за набиране на проектни предложения по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция за периода 2021 – 2027 г. Тя ще бъде за предварително определения от държавите стратегически проект, свързан с укрепването на капацитета на правоприлагащите институции от двете страни на границата за справяне с незаконната миграция. Предвиденият за него ресурс е близо 2 млн. евро. Партньори по него ще са областните дирекции на МВР в Хасково, Бургас и Ямбол и Правоприлагащ отдел в провинции Одрин и Лозенград (Къркларели).

Това стана ясно на среща на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова със заместник-министъра на външните работи на Турция Фарук Каймакджъ.

Над 34,4 млн. евро ще бъдат инвестирани в пограничния район на България и Турция в следващите седем години. За тях ще могат да кандидатстват със съвместни проекти бенефициенти от областите Бургас, Ямбол и Хасково и турските провинции Одрин и Къркларели. Бизнесът и сигурността на граничната зона са основни приоритети на програмата. Малките и средни предприятия ще могат да кандидатстват с проекти за енергийна ефективност на сградения си фонд. Ще се финансират и дейности за въвеждане на технологична модернизация и преход към кръгова икономика, обмен на ноу-хау и добри практики. Средства са предвидени и за съвместни проекти за насърчаване на интегрираното и приобщаващо социално, икономическо и екологично местно развитие, културата, природното наследство, устойчивия туризъм и сигурността от двете страни на границата.

Акцент в програмата през новия период е регионалната политика, насочена към специфичните нужди и особености на всеки от регионите. Залага се на равния достъп и директна подкрепа на малките и средни предприятия до финансовия ресурс за трансгранично сътрудничество. Фокус е поставен и върху интегрираното териториално развитие, основано на подхода „отдолу-нагоре“, като местните общности ще имат възможност сами да приоритизират инвестициите спрямо най-належащите териториални проблеми. Подпомагането ще е спрямо специфични нужди на всеки от регионите, което е един от иновативните начини програмите да се адаптират към онези, които най-много се нуждаят от тях.

Related Articles

САБ организира конференция „Образованието – придвижване от мрак към светлина”

Съюзът на архитектите в България организира конференция на тема „Образованието – придвижване от мрак към светлина. Училището – пространство за знания“. Събитието ще се...

Отпускат още 400 000 лв. за ремонт на Рилския манастир

Със свое постановление правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерство на културата за 2023 г. в размер на 400 000 лв. за финансова...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ