21 C
Пловдив
събота, юни 15, 2024

Президентът Радев открива българския павилион на КОП 28 в Дубай

Страната ни за първи път е на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата

Президентът Румен Радев открива днес павилиона, с който страната ни за първи път се представя на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (КОП). Държавният глава е на работно посещение в Дубай, Обединените арабски емирства, начело на делегация, която ще участва и в Срещата на върха за климата, която ще се състои в рамките на 28-ото издание на световния форум, информира БТА.

Българският павилион е сред близо 200-те щанда, на които се представят държави, компании, финансови институции и др. Свои павилиони на КОП28 имат почти всички страни от ЕС, макар че от нашия регион са представени само още Гърция, Турция и Украйна, уточнява пресслужбата на президентската администрация.

Инициативата е начин международната общност да получи поглед към силните ангажименти на България за въвеждането на подходящи мерки за борба с климатичните промени, както и амбициите на страната ни за постигане на климатичните цели, обхващащи всички икономически сектори, посочва Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

В течение на десет дни страната ни ще бъде представена от 250 души в 22 панела с 22 събития, включващи представители на местните и централни власти, иновативни компании от различни сектори на българската икономика, финансиращи институции, учени, представители на гражданското общество и др. Сред представителите на институции, бизнес и наука в делегацията са INSAIT, „ЕндуроСат“ (EnduroSat), Висшето военноморско училище, Тракия Икономическа зона, Изпълнителна агенция за малки и средни предприятия, Институт по роботика към БАН, Българска агенция за инвестиции и др.

Related Articles

За 1.4 млн. лв.: Обновяват лекоатлетическата писта в Стара Загора

Ремонтът трябва да приключи на 30 юни 2025 г. Започна основният ремонт на лекоатлетическата писта на тренировъчния стадион „Берое“ в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра...

Екстремен велопарк и детски полигон в обновения габровски парк „Баждар“

Най-големият вътрешноградски парк в Габрово – „Баждар“ ще бъде зона за отдих, спорт и забавления. До края на месец юни се очаква да бъде...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ