15 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

Президентът Радев открива българския павилион на КОП 28 в Дубай

Страната ни за първи път е на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата

Президентът Румен Радев открива днес павилиона, с който страната ни за първи път се представя на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (КОП). Държавният глава е на работно посещение в Дубай, Обединените арабски емирства, начело на делегация, която ще участва и в Срещата на върха за климата, която ще се състои в рамките на 28-ото издание на световния форум, информира БТА.

Българският павилион е сред близо 200-те щанда, на които се представят държави, компании, финансови институции и др. Свои павилиони на КОП28 имат почти всички страни от ЕС, макар че от нашия регион са представени само още Гърция, Турция и Украйна, уточнява пресслужбата на президентската администрация.

Инициативата е начин международната общност да получи поглед към силните ангажименти на България за въвеждането на подходящи мерки за борба с климатичните промени, както и амбициите на страната ни за постигане на климатичните цели, обхващащи всички икономически сектори, посочва Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

В течение на десет дни страната ни ще бъде представена от 250 души в 22 панела с 22 събития, включващи представители на местните и централни власти, иновативни компании от различни сектори на българската икономика, финансиращи институции, учени, представители на гражданското общество и др. Сред представителите на институции, бизнес и наука в делегацията са INSAIT, „ЕндуроСат“ (EnduroSat), Висшето военноморско училище, Тракия Икономическа зона, Изпълнителна агенция за малки и средни предприятия, Институт по роботика към БАН, Българска агенция за инвестиции и др.

Related Articles

Започва спешна рехабилитация на улиците във Варна

По нареждане на кмета започва спешна рехабилитация на пътната мрежа във Варна. От дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ информират, че до един месец договорите...

Изграждат нови физкултурни салони и площадки в близо 500 училища

Министерството на образованието и науката (МОН) започва работа по програма за изграждане на нови физкултурни салони и открити спортни площадки, ремонт или цялостно обновяване...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ