24 C
Пловдив
вторник, октомври 3, 2023

Президентът върна с вето промените в ЗУТ

Президентът Румен Радев наложи вето на разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията, приет от 44-то Народно събрание на 27 януари 2021 г.

В мотивите на държавния глава за налагане на вето се посочва, че въведените законови положения не гарантират в достатъчна степен упражняването и защитата на правата на гражданите и юридическите лица.

Въведената възможност за съдебно обжалване на Общите устройствени планове е необосновано ограничена както по време, така и от гледна точка на кръга оправомощени субекти.

Новата уредба създава предпоставки да бъдат ограничени права на различни субекти, а и в тях не се съдържат достатъчно гаранции, че общините ще осъществяват процедурите по отчуждаване изпълнявана стриктно, в срок и в обществен интерес.

Преди дни срещу новите разпоредби се обявиха и от организациите на архитектите и геодезистите.

Related Articles

Габрово приключва проект за умно управление на отпадъците

Община Габрово приключва работа по екологичния проект, свързан с умното управление на отпадъците. Той се осъществи съвместно със „Скейл Лабс“ ЕООД и над 200...

София: Стартира форум за опазване на архитектурното наследство на България и Италия

Събитието е по повод Международния ден на архитектурата Международен форум "История и бъдеще – световното културно историческо наследство на България и Италия" започва на 2...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ