20 C
Пловдив
вторник, май 28, 2024

Президентът върна с вето промените в ЗУТ

Президентът Румен Радев наложи вето на разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията, приет от 44-то Народно събрание на 27 януари 2021 г.

В мотивите на държавния глава за налагане на вето се посочва, че въведените законови положения не гарантират в достатъчна степен упражняването и защитата на правата на гражданите и юридическите лица.

Въведената възможност за съдебно обжалване на Общите устройствени планове е необосновано ограничена както по време, така и от гледна точка на кръга оправомощени субекти.

Новата уредба създава предпоставки да бъдат ограничени права на различни субекти, а и в тях не се съдържат достатъчно гаранции, че общините ще осъществяват процедурите по отчуждаване изпълнявана стриктно, в срок и в обществен интерес.

Преди дни срещу новите разпоредби се обявиха и от организациите на архитектите и геодезистите.

Related Articles

Ще строят спортен център към Медицинския колеж в Пловдив

Обявиха обществена поръчка за изграждането му Спортен център в двора на Медицинския колеж в Пловдив предстои да бъде изграден. Проектът предвижда в него да има...

Изграждат преносен газопровод от Дупница до Перник

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник с дължина около 53 километра, съобщават от "Булгартрансгаз". Ще се реализира вертикален газов коридор чрез изграждане...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ