29 C
Пловдив
четвъртък, юни 13, 2024

Предстои конкурс за български павилион на Венецианско архитектурно биенале 2025

Интелигентност. Естествена. Изкуствена. Колективна“. Това е темата на Венецианското архитектурно биенале 2025, което ще се проведе от 10 май до 23 ноември следващата година. Форумът ще изследва понятието „интелигентност“ като способност за адаптиране към ограниченията на околната среда, свързани с изменението на климата и опазването на планетата. Участниците се насърчават да черпят вдъхновение от своя местен контекст, като техният разнообразен принос стимулира глобален разговор за бъдещето.

Предстои Министерството на културата да обяви конкурс за избор на кураторски проект, с който България ще участва в престижния международен форум. Провеждането на конкурса, както и цялостният процес по организация на българското участие се осъществява със съдействието на двете професионални организации – КАБ и САБ.

През последните месеци експерти от МК, КАБ и САБ работиха съвместно по актуализацията и усъвършенстването на статута на националното участие. На базата на натрупания опит от предходното участие на България са направени предложения за промени в статута, които ще бъдат представени допълнително от културното ведомство.

От КАБ предлагат срокът за изработване на концепциите в конкурса да бъде минимум три месеца, за да може участниците да разполагат с достатъчно време за изработването но качествени и задълбочени проекти.

Българският павилион отново ще бъде ситуиран в изложбената зала Sala Tiziano в културния център Centro Culturale Don Orione Artigianelli, който се намира близо до Моста на Академията във Венеция. Залата разполага с голям вътрешен двор и галерия с колонада, които предоставят допълнителни условия за експониране.

Куратор на 19-то Биенале догодина ще бъде Карло Рати – италиански архитект и инженер, професор, експерт по градски дизайн, изобретател и активист. Основател е на студиото за архитектура и иновации Carlo Ratti Associati и директор на Senseable City Lab в Масачузетския технологичен институт (MIT).

Карло Рати е автор на много забележителни проекти – от продуктов дизайн до архитектура и градско планиране. Сред проектите му са цифровият воден павилион на Expo 2008 в Сарагоса, Испания; генералният план на центъра за научни постижения MIND-Milano; 280-метровият небостъргач CapitaSpring в Сингапур; редизайнът на централата на фондация Agnelli в Торино; проектът „Очите на града“ на Bi-City Биенале в Китай; италианския павилион на Expo Dubai 2020 и много други.

Related Articles

Изграждат съвременен младежки център в Пещера

В Пещера започна строителството на Младежки център. Целта е да се създаде модерна и достъпна инфраструктура, отговаряща на нуждите и интересите на младите хора...

Безплатно: Събират опасни отпадъци от домакинствата в Асеновград

Кампания за безвъзмездно предаване на опасни отпадъци организира кметството в Асеновград, съобщават от администрацията. Акцията ще се проведе тази събота – 15 юни, от 11...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ