23 C
Пловдив
събота, юни 15, 2024

Представят резултатите от проекта за реставрация на 2 храма в Русе

На 11 януари от 14.00 часа в Зала 1 на Областна администрация – Русе ще бъдат представени постигнатите резултати при изпълнението на проекта, благодарение на който бяха реставрирани два храма в Русе. Става дума за църквите „Света Петка“ и „Свети Георги“, както и за църквата „Свети Пантелеймон“ в село Ведя, окръг Гюргево. Събитието се реализира и със съдействието на областния управител на Русе Анатоли Станев. Според него подобни проекти са от ключово значение както за съхраняването и опазването на религиозното наследство, така и за развитието на поклонническия туризъм в района, който има сериозен потенциал за развитие.

Пълното наименование на проекта е „Християнското наследство в културния коридор Русе-Гюргево” с e-MS код: ROBG-302, финансиран по Програма ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България 2014 – 2020 г.

Църквата „Света Петка“ е построена през 1939 г. по проект на русенския архитект Любен Динолов. Любопитното е, че той копира Кръглата църква, наричана още Златна, в старата българска столица Преслав, построена по времето на цар Симеон.  По проекта освен че храмът и камбанарията са ремонтирани, а иконите и стенописите – реставрирани, е извършено укрепване, вкл. на прилежащия терен. Изграден е експозиционен център, където ще бъдат експонирани църковна утвар, църковен инвентар църковни одежди, богослужебна литература и други религиозни артефакти от област Русе и окръг Гюргево.

Другият русенски храм „Свети Георги“ е построен през 1841 – 1842 г. върху руините на изгоряла дървена църква. И неговите стенописи, както на „Света Петка“ са изографисани от проф. Николай Кожухаров и художника Цанко Василев.  В „Св. Георги“ се съхранява частица от мощите на светеца. По проекта изцяло са подновени покривът и камбанарията на храма, ремонтирани и подменени са различните инсталации, мазилките, поставена е изолация и други.

Освен ремонтно-реставрационните дейности по проекта са реализирани меки мерки, които включват: дигитализация на архива на „Света Петка“; разработване на обща стратегия за съхранение и използване на културното, религиозно и историческо наследство като основа за устойчиво развитие на културния и религиозен туризъм; създаване на 3 интегрирани туристически маршрута на тази основа.

Related Articles

Въвеждат обходни маршрути заради модернизацията на първокласния път Мездра – Ботевград

Във връзка с предстоящото затваряне на първокласния път между Мездра и Лютидол на среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството с кметове и...

Българин декорира мост в Гьотеборг като „лего” играчка

Българският художник Христо Гелов, който от години се изявява на европейската арт сцена преобрази мост в Гьотеборг. Декорира го с елементи на лего игра....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ