11 C
Пловдив
вторник, април 23, 2024

Представиха работния проект за „Античен форум на Филипопол – изток и юг“

Предстои издаване на разрешение за строеж и провеждане на процедура за избор на изпълнител

Публично представяне на работния проект за „Античен форум на Филипопол – изток и юг“ се състоя в ДК „Борис Христов“ в Пловдив. В представянето участваха проектантите: инж. Петър Рафаилов, арх. Венета Петкова, арх. Койчо Пенчев, арх. Иван Стоянов, инж. Данаил Цолов, л. арх. Ивайло Мизов, инж. Венцислав Стоянов, рест. Аглика Икономова и, археолозите: Светла Петрова, Доц. д-р Иво Топалилов и д-р Елена Кесякова. От страна на общината участие взеха Пламен Панов – заместник-кмет „Култура, археология и туризъм“ и Георги Стаменов – кмет на район „Централен“.

Основната цел на проекта е създаване на археологически обект, като част от цялостния Форум на Филипопол в концепцията на изградените “Форум запад” и “Форум север”, и е естествено продължение на парковата среда на Градската градина на Пловдив, чрез максимално запазване и използване на всички оригинални архитектурни елементи и детайли. Представяне на Форума като място за отдих и почивка на туристите и жителите на града, а вечерно време да бъде основна атракция на площад „Централен“, особено в горещите летни дни. Създаване на градски център, включващ функционално, културно и естетично допълване на съвременните потребности за жизнен стандарт. Отваряне на комплекса към площадното пространство чрез изграждане на театрална стълба, като естествено продължение на ходовите линия. Осигурен е удобен достъп от основните комуникационни артерии на града. Включени са допълнителни рампи за осигуряване на достъпна среда. Създадени са пешеходни алеи, удобни за всякакъв вид посетители. Преминаването през комплекса ще провокира вниманието към културна, зелена или само почивка в зоните му за достъп и развлечения.

Предишното обществено обсъждане на идейната фаза се проведе на 6.09.2021г. Представянето на работната фаза на проекта, който е одобрен от НИНКН към МК е следващия важен етап от реализацията. Предстои издаване на разрешение за строеж и провеждане на процедура за избор на изпълнител. Проектът предвижда: Консервация, Анастилоза с реставрация, експониране, социализация и информационно обслужване с добавена реалност на античния обект Форум на Филипопол Изток -Юг.

Припомняме, че след внасянето на документите по идейната фаза в НИНКН, от института бе изискано да се допроучат и заснемат всички архитектурни елементи, находящи се на обекта. Така през март 2022 г. бяха преместени, подредени и заснети общо 203 архитектурни елемента. Новозаснетите елементи дадоха по-богата картина за облика на Форума на Филипопол, която позволи да се добие и по-пълна представа за изгледа на Форума. След това се пристъпи към работната фаза на проекта.

Запазена бе общата концепция на проекта за създаване на археологически обект, като част от цялостния Форум на Филипопол свързан с вече изградените “Форум запад” и “Форум север”, и е естествено продължение на парковата среда на Градската градина на Пловдив.

Проектът се разработи в три посоки. Първата е „Консервационно реставрационни работи и експониране на античния форум“. Втората е обновяване на съществуващата градска инфраструктура. Третата е социализация, информационно обслужване и добавена реалност.

При първата ще се експонират Източния и Южен вход към Форума, югоизточния ъгъл на колонадата на античния площад, магазините, покритата част пред тях, улиците, както и южната и източна жилищни сгради. Елементите, които не се ползват във възстановките и реконструкцията ще се експонират в зоните при тротоарите, върху специално изработени платформи от неръждаеми конструкции.

При втората се изгради нов подход от запад, свързващ площад Централен с археологичния обект. Така се получават три подхода към Форума от север, юг и запад. На всеки един вход ще се направи повдигане във височина на античните елементи, които ще се издигнат над котата на площада. Това се прави с цел да се намали визуално усещането за „дупка“ както наричат пловдивчани в момента Форума. От запад се експонира южната жилищна сграда, от север Източния вход, а от юг е югоизточния ъгъл на античния площад.

Подходът от запад е решен посредством еднораменна стълба с конструкция от габиони, без намеса в паметника и по образец на “Форум север”. Монтират се театрални пейки от запад, като естествено продължение на площада и приемственост с формообразуването на “Форум запад”.

Обновяват се съществуващите подпорни стени, като се облицоват с гранит, изгражда се бетонов саксийник и се озеленява. Под подлеза на ул. Гладстон се изгражда нов павилион от метална конструкция и окачена фасада. Функцията му е обществена тоалетна и помещение за градински инвентар. Съществуваща връзка от бул. „Цар Борис III“ се облицова с гранитни стъпала и гранитни облицовъчни плочи, и се коригира рампата за достъпна среда в най-северния участък. Конструкцията на всички промени се изпълнява от габиони и няма намеса в паметника. В югоизточния подлез се пренареждат съществуващите стълби с гранитни плочи, монтира се иноксов парапет, настила се нова подова облицовка от гранит и се изпълнява нова рампа за достъпна среда. През три магазина се монтират пасарелки от неръждаема стомана и иноксов парапет за наблюдение или преход.

В зоните на античните тротоари ще се монтират пейки с поглед към характерните зони. Пред 3D мапинга ще се създаде кът за сядане и наблюдение. Ще се монтира фоново и художествено осветление за постоянен достъп до Форума.

Информационното обслужване предвижда монтиране на двуезични табели при трите подхода и към отделните обекти. Ще се създадат реални перспективни възстановки върху стъклени пана. 3D мапинга ще се реализира върху фасадата на пощата, посредством монтиране на две прожекционни кабини с два мощни проектора.

Интегрираност на археологическия обект, ще се създаде чрез озеленяване, като естествено продължение на Градската градина на Пловдив. Предвидено е хоризонтално и вертикално озеленяване, както и вертикални зелени акценти в композиционна свързаност. Ще има и пълзяща растителност по всички подпорни стени като визуален диалог с “Форум север” и „Форум Запад“.

Изпълнението на настоящия проект ще допълни богатото културно наследство на град Пловдив и ще допринесе за по-добра визия на площад „Централен“.

Related Articles

Първата градска градина в България, създадена 1878 г. в Пловдив, грейва след основен ремонт

От 19 до 21 април ще бъдат празниците за официалното откриване на обновения парк Церемонията по откриването на обновения парк в Пловдив, който е Първата...

В Добрич стартира конкурс за проект на междублокови пространства

„Заедно можем“ е мотото на конкурса на община Добрич за проект на муждублоково пространство. Администрацията предлага на гражданите да кандидатстват със свой проект за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ