29 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

Представиха първия стенопис, направен по новите правила за графити в София

Представиха първия стенопис на жилищна сграда в центъра на София, създаден по новите правила на градския парламент за подпомагане на графити артисти, съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Стенописът е част от художествената серия „Пътеводители“ и е резултат от срещата на бразилската духовност с българското фолклорно наследство.

Двама бразилски художници – Робезио Маркс и Тереза Декинта, вдъхновени и от българския фолклор, са украсили със стенопис сградата на ул. „Ген. Гурко“ 68. Специално за проекта им у нас двамата автори включват избрани мотиви от българската шевица и елементи, често срещани по народните носии.

На представянето присъстваха председателят на СОС Георги Георгиев и посланикът на Бразилия Мария Едилеуза Фонтенеле Рейс.

„Живеещите в тази сграда граждани са дали съгласие за проекта и бяха много доволни от резултата. Създаваме също и свободни стени на обществени пространства, където младежите да творят. Затегнахме и контрола върху вандализма върху фасадите“, коментира при откриването на стенописа Георгиев. Той напомни, че СОС прие нови правила, с които улеснява и ускорява значително процедурите за одобряване на проекти в градската среда, с цел привличане на повече творци.

Related Articles

Изграждат нов пешеходен мост над р.Струма в Перник

Започна строителството на новия пешеходен мост над река Струма на ул. "Св. св. Кирил и Методий" при кварталите „Димова махала“ и „Хумни дол“. В...

С над 1 млн. лева: Община Хисаря модернизира Дома за възрастни в Старосел

Община Хисаря започва реализацията на проект по ОП „Национален план за възстановяване и устойчивост“, Компонент „Социално включване“, програма за модернизиране на дългосрочната грижа. Ще...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ