3 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Представиха първия стенопис, направен по новите правила за графити в София

Представиха първия стенопис на жилищна сграда в центъра на София, създаден по новите правила на градския парламент за подпомагане на графити артисти, съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Стенописът е част от художествената серия „Пътеводители“ и е резултат от срещата на бразилската духовност с българското фолклорно наследство.

Двама бразилски художници – Робезио Маркс и Тереза Декинта, вдъхновени и от българския фолклор, са украсили със стенопис сградата на ул. „Ген. Гурко“ 68. Специално за проекта им у нас двамата автори включват избрани мотиви от българската шевица и елементи, често срещани по народните носии.

На представянето присъстваха председателят на СОС Георги Георгиев и посланикът на Бразилия Мария Едилеуза Фонтенеле Рейс.

„Живеещите в тази сграда граждани са дали съгласие за проекта и бяха много доволни от резултата. Създаваме също и свободни стени на обществени пространства, където младежите да творят. Затегнахме и контрола върху вандализма върху фасадите“, коментира при откриването на стенописа Георгиев. Той напомни, че СОС прие нови правила, с които улеснява и ускорява значително процедурите за одобряване на проекти в градската среда, с цел привличане на повече творци.

Related Articles

Архитекти от курс „Шайо“ с изложба на проекти за опазване архитектурното наследство на Видин

Днес от 17 часа откриват изложбата „Ателие Видин“ в зала 1 на Съюза на архитектите в София. Нейни автори са възпитаниците на деветото издание...

Община Смолян превръща изгоряло училище в Младежки център

Община Смолян планира да превърне изгорялата сграда на бившия техникум по дървообработване в Младежки център. Проектът, който вече е одобрен, ще се финансира със...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ