11 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

Представиха проекта за закрит басейн в Шумен

Кметът на Шумен Любомир Христов и авторският екип представиха проекта за закрит басейн в града. Новото съоръжение ще бъде изградено на мястото на Аквапарка на изхода от Шумен по бул. „Ришки проход“ с идеята да се осигури впоследствие функционална връзка със съществуващия басейн. Техническият проект е готов. Предстои обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител на строителните дейности. Ще се постараем това да стане колкото е възможно по-скоро, обясни кметът. „Ще започнем със собствени средства. Не сме се отказали и ще продължим да търсим финансиране от държавата и от различни източници, национални и европейски програми“, уточни при откриването на срещата кметът Любомир Христов. Той припомни, че една от неговите цели като кмет е осъвременяването на старите и изграждането на нови спортни бази за децата и младите хора на Шумен. „Вярно е, че това е много скъпо съоръжение, но пък е нещо, за което шуменци имат големи очаквания. Надявам се да можем да ги оправдаем с проекта, който сега ще ви представим“, каза още кметът.

Проектът беше представен от арх. Стоян Петков, ръководител на екипа, изготвил проекта по задание на Община Шумен. Той предвижда изграждането на два басейна в основната зала на новата сграда, с които ще се осигури целогодишното й използване за провеждане на тренировъчна дейност и за състезания. Големият басейн ще е с дължина 33.33 м, ширина 25.03 м и дълбочина 2 метра. Той е предназначен за различни плувни спортове, за провеждане на състезания по водна топка за жени и мъже. По-малкият басейн е с дължина 16 м, ширина 12.5 м, дълбочина – от 0,85 до 1,25 м и ще се използва с учебна цел за начинаещи и за рехабилитация. Всеки басейн ще бъде облицован с антибактериални плочи, ще е със собствена пречиствателна станция и отделна система за химизация на водата. Първоначално ще бъдат изградени 8 коридора, но има възможност за общо 13.

Предвидени са трибуни за зрители със 140 седящи места, включително и за хора с увреждания. Сградата е на няколко нива. В част от обема си тя разполага с един подземен етаж, където са разположени всички обслужващи помещения. В основната зала са двата басейна. В северния ъгъл на сградата е оформен двуетажен обем с правоъгълна форма, който допълва залата с басейните в единна композиция. В тази зона на 3 нива са разположени необходимите за спортното съоръжение спомагателни, административни и рекреационни помещения, кабинети, кафе и конферентна зала, които имат визуална връзка с двата басейна. Термопомпи ще затоплят водата и въздуха. Направено е допълнително оразмеряване на покрива на южния скат, с което е предвидена възможност и за монтирането на фотоволтаици, обясни инж. Анастас Гонов. Според него избраната конструкция има още редица предимства както по отношение на отсъствието на колони в големия басейн, така и за осигуряването на противопожарната безопасност при използваните конструкции.

Общата разгъната площ на сградата е 3 100 кв. м. Връзката между етажите е посредством стълбище и асансьор, разположени до централния вход на сградата, който гледа на североизток към бул. „Ришки проход“. На запад е вътрешният двор, за който е изготвен проект за озеленяване. На територията на целия имот са предвидени нови допълнителни 18 паркоместа, които заедно със съществуващите към момента в Аквапарка стават общо над 60.

Related Articles

В Плевен: Започна акция по облагородяване на зоопарк „Кайлъка“

Община Плевен, съвместно с общинското предприятие „Акварел“, доброволци и приятели, стартира кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“. Идеята е с общи усилия да направим...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ