16 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Представиха пред общините предложенията на МРРБ за законови промени 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова участва активно заедно със своя екип в Деветата Национална среща на главните архитекти и експертите по устройствено планиране от общините. Тя е организирана от Националното сдружение на общините (НСОРБ) в Правец и продължава два дни – на 15 и 16 юли.

Аз съм една от вас и дълбоко вярвам, че проблемите, които се раждат на терен, подсказват и съответните решения. В момента е разкъсана връзката между отговорността за строителството и администрирането на финансите за него. Това се получава, защото отговорността е на кметовете, а финансирането се управлява централизирано.“ Това заяви министър Комитова пред над 100 участници от цялата страна във форума, който се явява единствената ежегодна платформа за дискусии по специфичните проблеми в работата на главните архитекти.

Според нея в момента се работи в тежка нормативна среда, която не е създадена от хората от самата гилдия, а те познават проблемите на практиката. „Тази нормативна среда е писана на „жълтите павета“. Затова ние от МРРБ сме поели инициативата да променим нормативната база и да направим връзката с практиката по-видима и ефективна. Всички сегашни проблеми могат да бъдат решени само с ваша помощ и в този процес трябва да участваме всички“, посочи арх. Комитова.

Голям интерес и дискусия предизвикаха предложенията за промяна в Закона за устройство на територията (ЗУТ), предложени от министъра,  началника на ДНСК арх. Влади Калинов и съветника й арх. Иван Шишков.

Форумът бе запознат с два от проектите, които МРРБ представя в Плана за възстановяване и устойчивост. По единия от тях – „Дигитализация на строителния сектор“, говори Кристина Цалова – директор на Дирекция „Технически правила и норми“ в министерството. Другият проект – „Нови политики и реформи в енергийната ефективност“, бе представен от арх. Георги Коларов – съветник на министър Комитова. Той отбеляза пред аудиторията, че целта е Планът за възстановяване и устойчивост да постави началото на трансформирането на строителния бранш в устойчив, като част от европейския преход към зелена икономика. „Очакваме инвестициите в сградите да дадат желаните импулси в строителния сектор и цялата икономика да доведе до създаването на нови работни места, до подкрепа на мрежите на доставки на локално ниво“, подчерта арх. Коларов.

От проведените дискусии стана ясно, че общините и браншовите организации на специалистите в сектора обединяват усилията си за усъвършенстване на инвестиционния процес. Дискусиите продължават и утре.

Related Articles

Започва авариен ремонт на поликлиниката в Свищов

Неотложен авариен ремонт и хидроизолация ще бъдат извършени на северната част на покрива на поликлиниката в Свищов. Спешните дейности се налагат поради установен теч,...

Информационни дни по поканите за достъпна архитектурна среда на АХУ

Агенцията за хората с увреждания (АХУ) организира информационни събития за кандидатите по програмите за изграждане на достъпна среда, осигуряване на средства за заетост, рехабилитация...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ