16 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

Представиха нова схема с мерки за намаляване на морските отпадъци

Нова грантова схема с мерки за намаляване на морските отпадъци представи зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова. Това стана по време на информационния ден, който се проведе в Бургас по програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021 г.

Първите три схеми, стартирани по финансовия механизъм, са тясно свързани с опазването на морската околна среда. За дейности по опазване на морската околна среда програмата предвижда почти 10 млн. лв. Това е израз не само на активната политика, водена на европейско и национално ниво, но и на все по-нарастващата обществена ангажираност към екологичните теми и натиск към институциите за ефективни мерки за чиста околна среда и подобряване качеството на живот“, каза зам.-министър Николова. Тя припомни, че в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. страната ни постави фокус върху опазването на Черно море и извеждането му като приоритет в европейския дневен ред.

Грантовата схема е от изключителна важност заради акцента по предотвратяване на замърсяването заедно с реалните мерки по почистване на морските води, към които трябва да се насочат общините като потенциални бенефициенти. „Според анализ на ЕК между 150 хил. и 500 хил. тона пластмасови отпадъци попадат в световните морета и океани всяка година, а веднъж изхвърлени – остават там“, каза още зам.-министър Николова. Негативният ефект от замърсяването е сериозен и заради пластмасовите микрочастици, които остават в почвата, навлизат в хранителните вериги, питейната вода и въздуха. Затова информираността на гражданите чрез кампании е задължителна част от същинските мерки.

Във връзка с директивата за намаляване на пластмасата за еднократна употреба зам.-министър Николова съобщи, че предстои и една от първите стъпки в рамките на инициативата на председателя на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева за създаване на зони, свободни от пластмаси. Инициативата е подкрепена от Министерството на околната среда и водите, Министерството на туризма, както и от бизнеса в лицето на концесионерите. „Преди началото на летния сезон ще дадем старт на инициативата тук – в Бургас“, съобщи Николова. Тя добави, че успех в политиките се постига с подкрепа от обществото, затова програмата е насочена към местните власти, които трябва да включат гражданите.

Проф. Севдалина Турманова, председател на Общинския съвет в Бургас, съобщи, че изпълнените в предишния програмен период проекти, финансирани по механизма, са доказали устойчивостта си. Сред тях е проектът за Интегрирано управление на риска от наводнения в Бургас, благодарение на който са били избегнати сериозни щети през 2017 г.

Над 15 млн. евро е общият бюджет на програмата, 13 млн. е безвъзмездната финансова помощ за България. „Финансирането на проектите е в порядъка от 50 хил. до 150 хил. евро, срокът за изпълнение може да е между 12 и 24 месеца. Крайният срок за кандидатстване е 31 март“, съобщи Силвия Рангелова, ръководител на програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ в рамките на ФМ на ЕИП. МОСВ управлява програмата, а кандидатстването става изцяло по електронен път чрез системата ИСУН 2020. Допустими кандидати са Черноморските общини. Всяка община може да подаде само едно предложение.

Related Articles

Велико Търново: Нова организация на движението в Деня на независимостта

Във връзка с честването на 115 години от обявяване на Независимостта на България и свързаните с празника културни и обществени събития във Велико Търново...

Решено: Община Минерални бани събаря недовършения Културен дом

От община Минерални бани, хасковска област информират, че е взето решение недовършената сграда за Културен дом да бъде разрушена. Строителството на сградата е започнато...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ