20 C
Пловдив
четвъртък, септември 21, 2023

Представиха наръчник за интериор на детски заведения и училища

Община Пловдив представи разработения по нейно задание „Наръчник за подбор на финишни цветове и материали за интериорно оформяне на сгради за обществено обслужване в областта на образованието“. Наръчникът е разработен от арх. Красимир Кръстев и Евелина Лафчийска – член на Дружеството на психолозите в България.

Цветовете са много силен елемент от средата и оказват дълбоки психични и физиологични реакции още от най-ранна възраст. Наръчникът е изготвен въз основа на няколко теоретични рамки в т.ч. Теория на цветовете, Психология на развитието и областта на психологията, изследваща влиянието на средата, т.нар. Психология на средата. На база на тези теоретични постановки са включени резултатите от множество проучвания, обхващащи деца от различни възрасти, населени места, пол и нужди. Това задълбочава разбирането за въздействието на обкръжението, възприятието на децата в различни възрастови групи и уменията ни да използваме средата, за да стимулираме развитието им. В Наръчника подробно са описани петте стъпки за създаване на подходящи цветови комбинации. Предложени са цветовите гами за интериорите на занималните и спалните помещения в детските градини, класните стаи и зоната за отдих в началните и основните училища, както и в STEM кабинетите, като особено внимание се обръща на влиянието на гамата върху децата и учениците.

Ръководството на Община Пловдив се ангажира със създаването и разпространението на Наръчника, водено от убеждението, че елементите на интериорната среда играят важна роля в хармоничното развитие на децата в образователната система, и е необходимо интериорът да бъде оформен на база на научно обосновано мислене, при което цветната стимулация е адаптирана към всяка възрастова група и обхваща възможно най-много специфични нужди.

Related Articles

Изложба на именития Кристо в музей галерия „Анел“

„Кристо – поетика на необикновеното“ е изложба, която представя забележителната артистична визия и трансформиращите инсталации на известния художник Кристо. От 21 септември до 10...

Масово българите не застраховат имуществото в дома

Българите много рядко застраховат имуществото в дома, едва 5-6% е делът на тези застраховки в страната. Това посочиха от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ)...

„Европейска нощ на учените“ в УАСГ

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ