1 C
Пловдив
неделя, декември 10, 2023

Представители на КАБ участват в конференция за Зелената сделка на ЕС

Представители на Камарата на архитектите в България ще участват в конференцията “Зелената сделка – иновации, инвестиции и справедлив преход”, която ще се проведе на 10 юни 2022 г. в Sofia Event Center в София. Събитието ще се излъчва на живо и на сайта greentransition.bg.

Целта на конференцията е да събере на едно място европейски и български лидери, водещи експерти, представители на бизнеса, неправителствения сектор и медиите. В откриващия панел ще участват европейският комисар по сближаване и реформи Елиза Ферейра, комисарят по икономика Паоло Джентилони, комисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, както и президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер.

През последните месеци, в условията на енергийна криза и предстоящите дебати около прилагането на пакета “Fit for 55”, темата за Зеления преход към нисковъглеродна икономика отново излезе на преден план в Европа и в България. За страната ни, която е сред най-зависимите от изкопаемите горива в ЕС, това е решаващ момент и най-вече перспектива за модернизация и иновации, не само за енергийния сектор, но и за българската икономика като цяло.

За да представят българската визия в различните панели са поканени президента на Република България, вицепремиери и министри, представители на законодателната и на местната власт. Събитието ще бъде структурирано около политически и финансов панел, последвани от пет паралелни сесии. В тях ще се обсъдят следните теми: финансови инструменти за справедлив преход; иновации и изкуствен интелект; енергетика и региони в развитие; климатична отговорност, регулации и технологии на бъдещето; иновации, дигитализация и изкуствен интелект; биотехнологии и земеделие.

През октомври 2021 г. се проведе първото издание на конференцията – “Зелен преход – решения и предизвикателства за България”. Повече от 60 лектори участваха в дискусиите за въглеродна неутралност, прехода в енергетиката и промишлеността, иновациите и цифровизацията, интелигентните градове и транспорта, селското стопанство и биотехнологиите.

Related Articles

Позиция: Нужен е нов конкурс за възстановяване на мемориала при НДК

Необходим е нов конкурс за възстановяване на Мемориала на загиналите войници при НДК, тъй като условията на обявената обществена поръчка са неприемливи. За това...

Ремонтират Националния студентски дом с пари от Плана за възстановяване и устойчивост

Създаване на Национален фокусен център към Националния студентски дом в София позволява ремонтът на емблематичната сграда да се осъществи със средства от Националния план...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ