13 C
Пловдив
сряда, май 22, 2024

Представители на КАБ участват в конференция за Зелената сделка на ЕС

Представители на Камарата на архитектите в България ще участват в конференцията “Зелената сделка – иновации, инвестиции и справедлив преход”, която ще се проведе на 10 юни 2022 г. в Sofia Event Center в София. Събитието ще се излъчва на живо и на сайта greentransition.bg.

Целта на конференцията е да събере на едно място европейски и български лидери, водещи експерти, представители на бизнеса, неправителствения сектор и медиите. В откриващия панел ще участват европейският комисар по сближаване и реформи Елиза Ферейра, комисарят по икономика Паоло Джентилони, комисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, както и президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер.

През последните месеци, в условията на енергийна криза и предстоящите дебати около прилагането на пакета “Fit for 55”, темата за Зеления преход към нисковъглеродна икономика отново излезе на преден план в Европа и в България. За страната ни, която е сред най-зависимите от изкопаемите горива в ЕС, това е решаващ момент и най-вече перспектива за модернизация и иновации, не само за енергийния сектор, но и за българската икономика като цяло.

За да представят българската визия в различните панели са поканени президента на Република България, вицепремиери и министри, представители на законодателната и на местната власт. Събитието ще бъде структурирано около политически и финансов панел, последвани от пет паралелни сесии. В тях ще се обсъдят следните теми: финансови инструменти за справедлив преход; иновации и изкуствен интелект; енергетика и региони в развитие; климатична отговорност, регулации и технологии на бъдещето; иновации, дигитализация и изкуствен интелект; биотехнологии и земеделие.

През октомври 2021 г. се проведе първото издание на конференцията – “Зелен преход – решения и предизвикателства за България”. Повече от 60 лектори участваха в дискусиите за въглеродна неутралност, прехода в енергетиката и промишлеността, иновациите и цифровизацията, интелигентните градове и транспорта, селското стопанство и биотехнологиите.

Related Articles

АПИ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища по републиканската пътна мрежа. Индикативната й стойност е 3 723...

Община Карлово се включва в проекта за водородна долина

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов обсъди с ректора на Тракийския университет в Стара Загора проф. д-р Добри Ярков участието на Общината в проекта...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ