23 C
Пловдив
събота, юни 15, 2024

Предприятие за биомасло от лавандула ще строят в Стражица

Предприятие за производство на етерично биомасло от лавандула ще бъде изградено в Стражица. За целта първоначално ще бъде изградена двуетажна сграда, в която впоследствие ще се обособят помещения за производството на суровината, аналитична лаборатория за контрол на качеството на добитото масло, складова база и т.н.

Инвестиционното намерение е входирано в Регионалната екоинспекция във Велико Търново и в Община Стражица. Парцелът, върху който ще се построи предприятието, не попада в границата на защитена територия, нито в зони от „Натура 2000“.

Производственият капацитет на цеха ще е 2550 кг етерично масло годишно, като са предвижда в предприятието да се обработва 708 кг лавандулов цвят на ден. Отделеният страничен отпаден продукт пък ще се събира в специален контейнер за твърда фаза и ще се използва като суровина за заготовка на пелети за собствени нужди.

Related Articles

Започва издаването на лични карти с биометрични данни

Новият образец влиза в сила от 17 юни От 17 юни т.г. Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда нов образец на българска лична карта, съобщиха...

САБ обяви конкурс за проектиране на комплекс със смесено предназначение в Бургас

Съюзът на архитектите в България търси реализация на своя дългогодишен актив – имот в Промишлена зона „Север“ на Бургас, с площ от 8 156...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ