5 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Предприятие за биомасло от лавандула ще строят в Стражица

Предприятие за производство на етерично биомасло от лавандула ще бъде изградено в Стражица. За целта първоначално ще бъде изградена двуетажна сграда, в която впоследствие ще се обособят помещения за производството на суровината, аналитична лаборатория за контрол на качеството на добитото масло, складова база и т.н.

Инвестиционното намерение е входирано в Регионалната екоинспекция във Велико Търново и в Община Стражица. Парцелът, върху който ще се построи предприятието, не попада в границата на защитена територия, нито в зони от „Натура 2000“.

Производственият капацитет на цеха ще е 2550 кг етерично масло годишно, като са предвижда в предприятието да се обработва 708 кг лавандулов цвят на ден. Отделеният страничен отпаден продукт пък ще се събира в специален контейнер за твърда фаза и ще се използва като суровина за заготовка на пелети за собствени нужди.

Related Articles

Кметове и министри участват в Общото събрание на НСОРБ

На 27 и 28 февруари в София се провежда Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България. То е първото след местните...

Нов съвет ще проверява чуждестранните инвестиции в България

Народното събрание одобри създаването на Междуведомствен съвет за анализ на преките чуждестранни инвестиции при Министерския съвет. Това стана с гласуване на промени в Закона...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ