7 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

Предложение: Да плащаме комисиона, дори да се откажем от сделка за имот

Застраховка „Професионална отговорност“ за всички агенции и посредници в сделки с недвижими имоти предвижда Законопроект за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти, внесен в Народното събрание.

Той предвижда посреднически услуги да предоставят само лица, които са регистрирани като търговци. Агенциите ще носят имуществена отговорност за вредите, които са причинили на клиентите си, а отделният брокер ще отговаря солидарно с фирмата, пише в закона. Минималното застрахователно покритие по тази застраховка ще се определя от Камарата на посредниците.

Агенцията ще е длъжна да сключва писмен договор за всички услуги, които предоставя на клиента си и за които получава комисиона. В договора трябва да се вписва офертната цена на имота, както и начина и условията на плащане на комисионата на агенцията. За оглед на имота пък всеки представител на агенцията има правото да изисква от клиента подписване на протокол за оглед, в който се вписва времето и мястото на огледа.

Ако клиент откаже да продава имота си, то договорът с посредника запазва срока си, а клиентът ще дължи уговореното възнаграждение за посредничеството. Ако пък клиентът се откаже от сключване на договор за продажба или отдаване под наем на имота, посредникът ще има право на „справедливо и обективно обезщетение за разходите“, направени до момента, предвижда законопроектът.

За да рекламира агенцията имота ни, трябва изрично да сме разрешили това писмено. Агенциите за недвижими имоти ще имат право на възнаграждение – комисиона, за извършените услуги. Размерът й ще се определя в договора с клиента. Няма да има таван на комисионите, а сумата може да е процент от цената на сделката или фиксирана сума, пише още в закона.

Всички агенции, посредници и агенти ще се вписват в регистър, пише още в законопроекта.

Related Articles

Президентът Радев открива българския павилион на КОП 28 в Дубай

Страната ни за първи път е на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата Президентът Румен Радев открива днес павилиона,...

ВАС реши: Двуседалковият лифт „Драгалевци“ на Витоша да бъде ремонтиран

След две съдебни инстанции усилията на Столична община за възстановяване на кабинковите и въжени линии на територията на Природен парк „Витоша“ се увенчава с...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ