13 C
Пловдив
неделя, април 14, 2024

Предложение: Безплатно саниране за всички блокове от резервния списък

Депутати искат правителството да осигури санирането на близо 2200 сгради от резервния списък, за които не стигнаха средства за обновяване по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

Това става ясно от внесено проекторешение за изпълнение на политиката за декарбонизация чрез енергийно обновяване на жилищата у нас в парламента.

В края на 2023 г. МРРБ публикува списък от 756 блока за 1.1 милиарда лева, одобрени за саниране по първия етап по НПВУ. Други 2178 жилищни сгради, чието обновяване ще струва 2.673 милиарда лева, останаха в т.нар. резервен списък.

Решението доведе до масово недоволство от страна на граждани и кметове. Причината – грешки в публикуваните списъци и концентрация на парите в определени общини. Регионалният министър Андрей Цеков обеща проверка и отстраняване на допуснатите неточности, но вече два месеца няма решение за ново класиране.

Сега е внесено предложение Народното събрание да задължи правителството да приеме Национална жилищна стратегия 2025 – 2050 г., заедно с план за действие. Това трябва да стане в срок от 9 месеца от влизането в сила на решението на парламента. Освен това МРРБ трябва да изготви средносрочна програма с обезпечено финансиране, която да гарантира реализирането на всички оценени проектни предложения от резервния списък по НПВУ. Правителството трябва да одобри тази програма до 30 юни 2024 г., настояват депутати от ГЕРБ.

Related Articles

Средновековен некропол откриха археолози в зоната на бъдещата автогара в Созопол

Находките може да забавят строителството на обекта Интересни находки откриха археолози при разкопки на терена, на който ще бъде изградена новата автогара в Созопол....

Сливен с новоизградена улица

Изграждането на новата улица между булевардите „Бургаско шосе“ и „Хаджи Димитър“ е към приключване, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Остават довършителни работи и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ