35 C
Пловдив
събота, септември 23, 2023

Предлагат шест стратегически проекта за развитие на граничните региони 

Предлагаме шест стратегически проекта за развитие на трансграничните региони със Сърбия, Република Северна Македония, Турция, Гърция и Румъния през новия програмен период 2021-2027 г. Предвижда се около 30% от ресурса на програмите, които се финансират с европейски средства, да бъде насочен към общи приоритети със съседните ни страни, които да допринесат значително за повишаване на икономическото състояние на крайграничите райони и да създадат поминък, който да ограничи негативите демографски процеси. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която проведе среща в Брюксел с Лена Андерсън-Пенч, директор на дирекция „Европейско териториално сътрудничество, макрорегиони, Интеррег и изпълнение на програми“ в Главна дирекция „Регионална и селищна политика“ на ЕК.

По програмата за трансгранично сътрудничество със Сърбия се предлага изпълнението на съвместен проект, насочен към подготовка на населението на двете страни за навременна и адекватна реакция при аварии, бедствия и кризи, чрез подготовка на обучители, изготвяне на учебни материали и провеждане на обучения с населението. Предвижда се доставка на съвременна и иновативна техника за действия при бедствия, защита при пожар, провеждане на информационно-разяснителна кампания, повишаване степента на взаимодействие при реагиране между професионалните служби в пограничния регион и др.

С Република Северна Македония се предлага изграждане на ГКПП „Клепало“ – между Струмяни и Берово. Проектът включва строителство на нов 9-километров пътен участък от Струмяни до границата, а от македонска страна – рехабилитация на изградения граничен контролно-пропускателен пункт и довеждащия път от Берово.

Стратегическият проект с Турция предвижда укрепване на капацитета и оперативно-издирвателни дейности на полицейските управления в граничния район за борба с нелегални мигранти. Предвидено е реализиране на тренировъчни центрове от двете страни, организиране на съвместни мероприятия за обмен на опит, съвместно прилагане на мерки за наблюдение за подобряване на сигурността чрез иновативни методи и технологии за наблюдение в градски зони и прилежащи такива и др.

Предложението по програмата за трансгранично сътрудничество с Румъния включва обхватно и комплексно прединвестиционно проучване на възможностите за подобряване на транспортната свързаност между двете държави по различни направления и видове транспорт, в т.ч. идентифициране и обосноваване изграждането, рехабилитацията, разширяването на нови или съществуващи мостови съоръжения и речни пристанища в общия българо-румънски участък на река Дунав, както и изграждане на велосипеден маршрут по поречието на реката, в обхвата на който са разположени редица природни и културни забележителности за развитие на туризма и местната икономика.

По програмата за трансгранично сътрудничество с Гърция идеята е средства да бъдат насочени за модернизиране на железопътната инфраструктура.

Зам.-министър Николова обърна внимание и на изпълнението на Дунавската стратегия, която обхваща 14 държави, сред които и България. Тя посочи, че е изключително трудно да се интегрират всичките 85 приоритета от ревизирания План за действие на стратегията. Според нея е нужно да се приложи стратегически подход, при който поне 3-4 държави да обединят усилия в търсенето на голям стратегически проект.

Related Articles

АПИ и „Тол България“ с договор за електронно събиране на пътни такси

Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Тол България“ ЕООД сключиха договор, с който се дава възможност на дружеството след като постигне оперативна съвместимост с електронната система...

Изложба на именития Кристо в музей галерия „Анел“

„Кристо – поетика на необикновеното“ е изложба, която представя забележителната артистична визия и трансформиращите инсталации на известния художник Кристо. От 21 септември до 10...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ