21 C
Пловдив
събота, юни 15, 2024

Предлагат нова програма за реновиране на детските и спортни площадки в Бургас

Кметът на Бургас Димитър Николов предлага нова програма за кандидатстване на детските и учебните заведения за обновяване на дворните пространства. С нея ще се улесни оперативността при взимане на решения за реконструкция на дворните пространства и ще се събира на едно място информацията за това кои детски заведения и училища имат най-голяма необходимост и имат разработени идейни или технически проекти.

Новата програма, която ще бъде разгледана от местния парламент на 21 декември, предлага цялостна концепция за реновиране на дворовете на учебните заведения и ще позволи, съобразно нуждите на детските и учебни заведения и тяхната готовност, по-добро планиране и изпълнение на предстоящите ремонти.

В докладната записка на градоначалника се посочва, че Община Бургас има 3 самостоятелни детски ясли, 34 детски градини и 50 общински училища, като през последните години общинска администрация благоустрои много детски и спортни площадки, някои от тях по европейски програми и проекти, други със собствени средства. Въпреки това, има и такива, при които състоянието на настилките и съоръженията за спорт на открито се нуждаят от обновяване. От друга страна, детските градини и училищата също имат желание за обновяване на дворовете си, като една част от тях вече имат подготвени технически проекти, а други са разработили идейни проекти, като до момента не са успели да кандидатстват и реализират ремонтните дейности.

Програмата се състои от два модула, по един за детските ясли и градини и един за училищата, а продължителността й ще бъде две години, като конкретният размер на средствата ще се гласуват всяка година с приемането на бюджета на Община Бургас.

Приоритет при кандидатстването ще имат проектни предложения на детски заведения и училища, в които няма изградени детски площадки за всяка група, има остър недостиг на спортни площадки, което прави невъзможно провеждането на нормален учебен процес по физическо възпитание и спорт на открито, и такива, които имат готов идеен или технически проект.

След приемане на общинския бюджет за съответната календарна година детските ясли, градини и училищата ще имат 30-дневен срок да кандидатстват и подават своите проектни предложения. Програмата изисква от образователните институции съфинансиране на проектите, а освен финансови средства Общината ще осигури за своя сметка още инвеститорски контрол, независим строителен надзор и необходимите такси за издаване на удостоверения за въвеждане в експлоатация.

През последните години Община Бургас нееднократно е заявявала образованието като свой приоритет. Инвестициите в тази област всяка година са значителни. Новата програма ще помогне за изграждане на съвременна здравословна жизнена среда и нормално физическо и психическо развитие на децата.

Related Articles

Пак нови разписания и маршрути на влакове заради ремонта на гара София

От понеделник - 17 юни, влизат в сила промени в разписанията и маршрутите на някои влакове, други няма да се движат, но пътниците ще...

Съюзът на ландшафтните архитекти отбелязва 20-годишен юбилей

На 14 юни Съюзът на ландшафтните архитекти (СЛА) отбелязва своя 20-годишен юбилей. По този повод се открива изложба на проектите, отличени в конкурса „Ландшафтен...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ