16 C
Пловдив
неделя, февруари 25, 2024

Предлагат нова програма за реновиране на детските и спортни площадки в Бургас

Кметът на Бургас Димитър Николов предлага нова програма за кандидатстване на детските и учебните заведения за обновяване на дворните пространства. С нея ще се улесни оперативността при взимане на решения за реконструкция на дворните пространства и ще се събира на едно място информацията за това кои детски заведения и училища имат най-голяма необходимост и имат разработени идейни или технически проекти.

Новата програма, която ще бъде разгледана от местния парламент на 21 декември, предлага цялостна концепция за реновиране на дворовете на учебните заведения и ще позволи, съобразно нуждите на детските и учебни заведения и тяхната готовност, по-добро планиране и изпълнение на предстоящите ремонти.

В докладната записка на градоначалника се посочва, че Община Бургас има 3 самостоятелни детски ясли, 34 детски градини и 50 общински училища, като през последните години общинска администрация благоустрои много детски и спортни площадки, някои от тях по европейски програми и проекти, други със собствени средства. Въпреки това, има и такива, при които състоянието на настилките и съоръженията за спорт на открито се нуждаят от обновяване. От друга страна, детските градини и училищата също имат желание за обновяване на дворовете си, като една част от тях вече имат подготвени технически проекти, а други са разработили идейни проекти, като до момента не са успели да кандидатстват и реализират ремонтните дейности.

Програмата се състои от два модула, по един за детските ясли и градини и един за училищата, а продължителността й ще бъде две години, като конкретният размер на средствата ще се гласуват всяка година с приемането на бюджета на Община Бургас.

Приоритет при кандидатстването ще имат проектни предложения на детски заведения и училища, в които няма изградени детски площадки за всяка група, има остър недостиг на спортни площадки, което прави невъзможно провеждането на нормален учебен процес по физическо възпитание и спорт на открито, и такива, които имат готов идеен или технически проект.

След приемане на общинския бюджет за съответната календарна година детските ясли, градини и училищата ще имат 30-дневен срок да кандидатстват и подават своите проектни предложения. Програмата изисква от образователните институции съфинансиране на проектите, а освен финансови средства Общината ще осигури за своя сметка още инвеститорски контрол, независим строителен надзор и необходимите такси за издаване на удостоверения за въвеждане в експлоатация.

През последните години Община Бургас нееднократно е заявявала образованието като свой приоритет. Инвестициите в тази област всяка година са значителни. Новата програма ще помогне за изграждане на съвременна здравословна жизнена среда и нормално физическо и психическо развитие на децата.

Related Articles

Младежи ще изграждат пътека за планинско колоездене във Велики Преслав

Проект на Open Space Foundation 2024 цели да помогне на младежи от Велики Преслав да изградят пътека за планинско колоездене в района. За това...

Напролет започва реконструкция на пречиствателната станция на „Ясна поляна“

Дългоочакваната реконструкция на пречиствателната станция на язовир "Ясна поляна", който захранва с вода повечето общини по Южното Черноморие, ще започне до началото на април....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ