17 C
Пловдив
четвъртък, септември 28, 2023

Превръщат „Етъра“ в музей за креативен културен туризъм

Започва изпълнението на мащабния проект за превръщането на комплекса на открито „Етър“ край Габрово в музей за креативен културен туризъм, съобщи БНР.

Разработката обхваща дейности по 15 позиции. Те трябва да бъдат изпълнени за две години, в които музеят ще продължи да посреща посетители.

Проектът, за който Габровската община получи безвъзмездно почти 7 милиона лева европейски средства и осигури още 3 милиона чрез кредит, включва реставрация на уникалните водни съоръжения и къщите на Етърската чаршия, създаването на модерна експозиционна площ, ремонт на хотелската част и обособяване на нови ателиета.

Цялостната разработка е въз основа на установени проблеми със съоръженията и сградния фонд в музея, отворен преди 55 години.

Проектът предвижда виртуална и добавена реалност в определени зони. Този замисъл беше критикуван при обсъждането, заради опасенията, че ще се наруши автентичната среда в музея, създаден като жива картина на отминала епоха.

Related Articles

Монтираха първа соларна автобусна спирка в община Разград

Първа соларна автобусна спирка, на която има и станция за зареждане на телефони е монтирана в община Разград. Тя е на главната улица в...

Избраха победителя в конкурса за Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора

Българо германското NAS Studio спечели първото място в Международния архитектурен конкурс за идеен проект за Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора. Победителят...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ