14 C
Пловдив
сряда, октомври 4, 2023

Превозвачите предлагат изграждане на буферни паркинги на ГКПП-та

Да бъдат изградени буферни паркинги в близост до граничните пунктове на страната, където при възможност да се извършват и съвместни проверки преди преминаването на границата. Това предлагат представители на тежкотоварния превоз в страната. На среща с министъра на транспорта и информационните технологии Росен Желязков те обсъдиха и нови мерки за подпомагане на автомобилните превози на товари.

Дискутирано бе облекчаването на режима за преминаване на тежкотоварните камиони през граничните пунктове. Основните притеснения на бранша са свързани с образуването на километрични опашки от камиони по българските граници. Постигнато беше съгласие всички отговорни институции, съвместно с бранша, да проучат възможностите и да координират реорганизирането и оптимизирането на проверките, извършвани на граничните контролно-пропускателни пунктове, свързани със спазването на правилата за движение по пътищата, заплащането на изминато разстояние и други, установени в европейското законодателство.

Браншовите организации представиха идеята в дългосрочен план да бъдат изградени буферни паркинги за тежкотоварни камиони, в близост до граничните пунктове, където при възможност да се извършват и съвместни проверки.

Припомняме, че дни след въвеждането на извънредното положение в България, на 13 март, на граничен пункт „Капитан Андреево“ се извиха километрични опашки от чакащи тежкотоварни камиони, които стояха блокирани с дни заради бавните проверки свързани с епидемичната обстановка около коронавируса. Проблемът беше решен именно с преобразуването на бившето военно летище край хасковското село Узунджово в буферен паркинг.

Разгледани бяха и възможностите за адаптиране на държавната мярка „60/40“ към транспортния бранш. Припомняме, че от 1 юли действа нов дизайн на държавната мярка в подкрепа на бизнеса. Тя се превърна от „60/40“ в „80/20“ за сектор „Транспорт“. Към момента обаче само представителите на автобусния бранш могат да се възползват от нея, защото един от критериите е установяване на непълно работно време на служителите на компаниите, които кандидатстват. Изискване, което няма как да бъде покрито от водачите на тежкотоварни камиони.

Участие в разговорите взеха представители на браншовите организации в автомобилните превози на товари, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на вътрешните работи, Министерството на труда и социалната политика, Агенция „Митници“ и Агенция „Пътна инфраструктура”.

Related Articles

До 4 месеца: Северният парк в София ще има скейт зона

До четири месеца ще бъде готов скейт паркът в Северния парк в София. Съоръжението ще има 2 основни секции – „Стрийт“ и „Боул“ –...

Шест нови електробуса пуснаха пробно по линиите във Варна

Шест от новите електробуси вече са пуснати в експлоатация пробно по варненските улици, предаде БНР. Те се движат от няколко дни по две от...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ