17 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Празнично: Откриха паметник на Кирил и Методий в Арт комплекс край Созопол

Паметник на Светите братя Кирил и Методий е поставен в Арт-комплекс „Анел” край Созопол. Монументът е дело на скулптора проф. Валентин Старчев.

Точно преди година в навечерието на 24 май 2021 г. първата отливка на този паметник беше поставена в гр. Цариброд (Западните покрайнини, Сърбия). Събитието, на което присъства президентът Румен Радев лично откри паметника, а събитието събра стотици българи от града и околностите.

Сега втората отливка ще радва гостите на Арт-комплекс „Анел”. Атрактивното място край Созопол е галерия на открито, като уникалният скулптурен парк е с повече от 80 творби на видни родни творци. По скалистия бряг са разположени произведения на Крум Дамянов, Величко Минеков, Валентин Старчев, Иван Славов, Емил Попов, Павел Койчев, Вежди Рашидов и Мария Гергова.

Участие в церемонията по откриването на паметника на Светите братя взеха: вицепрезидентът Илияна Йотова, Ирена Георгиева– Зам.-министър на туризма,Тихомир Янакиев – кмет на община Созопол, проф. Валентин Старчев, Ангел Симеонов – бизнесмен, меценат и домакин на събитието, проф. Валери Стефанов – председател на Съюза на колекционерите в България, много граждани и гости на града.

Снимки: К. Ханджиев

Related Articles

В Добрич стартира конкурс за проект на междублокови пространства

„Заедно можем“ е мотото на конкурса на община Добрич за проект на муждублоково пространство. Администрацията предлага на гражданите да кандидатстват със свой проект за...

Благоустрояват междублокови пространства в Бургас

Започнаха дейности за благоустрояване на пространствата около блокове 107, 108, 109 и 112 в к-с „Меден рудник“ в Бургас. Те са част от общинската...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ