4 C
Пловдив
вторник, ноември 28, 2023

Празнично: Откриха паметник на Кирил и Методий в Арт комплекс край Созопол

Паметник на Светите братя Кирил и Методий е поставен в Арт-комплекс „Анел” край Созопол. Монументът е дело на скулптора проф. Валентин Старчев.

Точно преди година в навечерието на 24 май 2021 г. първата отливка на този паметник беше поставена в гр. Цариброд (Западните покрайнини, Сърбия). Събитието, на което присъства президентът Румен Радев лично откри паметника, а събитието събра стотици българи от града и околностите.

Сега втората отливка ще радва гостите на Арт-комплекс „Анел”. Атрактивното място край Созопол е галерия на открито, като уникалният скулптурен парк е с повече от 80 творби на видни родни творци. По скалистия бряг са разположени произведения на Крум Дамянов, Величко Минеков, Валентин Старчев, Иван Славов, Емил Попов, Павел Койчев, Вежди Рашидов и Мария Гергова.

Участие в церемонията по откриването на паметника на Светите братя взеха: вицепрезидентът Илияна Йотова, Ирена Георгиева– Зам.-министър на туризма,Тихомир Янакиев – кмет на община Созопол, проф. Валентин Старчев, Ангел Симеонов – бизнесмен, меценат и домакин на събитието, проф. Валери Стефанов – председател на Съюза на колекционерите в България, много граждани и гости на града.

Снимки: К. Ханджиев

Related Articles

Дигитализирането на 100-те туристически обекта с първо отличие

Проектът за дигитализирането на 100-те национални туристически обектаl беше отличен за приноса си в развитието на интелигентния туризъм в страната. Само три месеца след...

Домът на учителя в Русе става Международен младежки център

Реставрация на сградата ще промени и облика на главната пешеходна улица в Русе Община Русе получи покана за сключване на договор за изграждане на Международен...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ