16 C
Пловдив
четвъртък, септември 21, 2023

Правят първа копка на ГКПП Рудозем – Ксанти

На 24 януари започват строителните работи по изграждането на ГКПП Рудозем – Ксанти, информират от областната управа.

Официалният старт на строителните дейности на ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде даден със символична първа копка на площадката на обекта от 14.00 часа!

Правителството одобри през декември м. г.  необходимите средства за дофинансиране в изграждането на ГКПП „Рудозем-Ксанти“ в размер на 18 445 744 лв.

Преди това бе избран строителят – консорциум „Партньори – Ксанти“. Неговата задача е да изпълни обекта за малко над 17 млн. лв. с ДДС.

Обединенито се състои от четирите фирми – „Копекс и Ко“ ЕООД , „Агробилд“ ЕООД), „БГ Ленд Ко“ ООД и „СК – Варна 2007“ ЕООД.

Надзорът е ангажимент на обединение „Бул Инвест Инженеринг“, а договорът му е за 218 000 лева с ДДС.

Срокът за изграждане на обекта – граничен контролно-пропускателен пункт плюс близо един километър подход към него е точно една година.

Освен сградата ще бъдат положени ивсички нужни подземни и наземни комуникации за бъдещия ГКПП към Гърция, който ще е изцяло на наша територия. Подходът е продължение на републиканския второкласен път II-86. Ще е с три ленти за движение – две по 3,50 метра, една по 3 метра и два банкета по 1.50 метра.

В зоната на ГКПП ще се оформят и благоустроят две площадки. Ще се изградят три административни сгради, две контролни кабини, площадка за мобилен рентген, обществени тоалетни, здравен контрол, хале за щателна митническа проверка, навес с метална покривна конструкция и осова автомобилна везна за обслужване на ГКПП.

Related Articles

На 16 септември: Стартира Европейската седмица на мобилността

Тази събота, 16 септември, стартира Европейската седмица на мобилността '2023, която ще завърши с Ден без автомобили на 22-ри септември. Това е ежегодна кампания на...

АПИ и „Тол България“ с договор за електронно събиране на пътни такси

Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Тол България“ ЕООД сключиха договор, с който се дава възможност на дружеството след като постигне оперативна съвместимост с електронната система...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ