26 C
Пловдив
събота, юни 15, 2024

Правят електронни досиета на имотите

Агенция по вписванията трябва да дигитализира Имотния регистър

Да се създаде обща електронна база данни, с електронните партиди на недвижимите имоти и електронни партидни дела на вписаните актове с приложените към тях документи, предвиждат промени в Закона за кадастъра и имотния регистър. Те вече са качени за обществено обсъждане. Според новите разпоредби до 30 юни 2026 г. Агенция по вписванията трябва да дигитализира наличния хартиен архив в Службите по вписванията (Имотен регистър).

Реформата предвижда Имотният регистър да се води не само на хартия, а паралелно и в електронен вид. Сега при сделка с недвижим имот, едновременно с вписването, съдията по вписванията изготвя и партидата на имота и записва в подлежащия на вписване акт нейния номер.

С предложените промени дейностите ще се разделят между съдията и Агенцията по вписванията, като службата по вписванията ще въвежда информацията за електронната партида и вписаните актове с приложените към тях документи в електронното партидно дело.

Към настоящия момент вписванията се осъществяват по персоналната система само на хартия. Създаването на имотен регистър, който се води както на хартия, така и в електронна форма, изисква пълна дигитализация на всички актове, съхранявани от службите по вписванията.

Related Articles

За 1.4 млн. лв.: Обновяват лекоатлетическата писта в Стара Загора

Ремонтът трябва да приключи на 30 юни 2025 г. Започна основният ремонт на лекоатлетическата писта на тренировъчния стадион „Берое“ в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра...

Заради авариен ремонт: Променят организацията на движение на Дунав мост

От 11 до 15 юни се променя организацията на движение на Дунав мост при Русе за авариен ремонт на настилката. За изкърпването й поетапно...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ