4 C
Пловдив
сряда, февруари 21, 2024

Правят електронни досиета на имотите

Агенция по вписванията трябва да дигитализира Имотния регистър

Да се създаде обща електронна база данни, с електронните партиди на недвижимите имоти и електронни партидни дела на вписаните актове с приложените към тях документи, предвиждат промени в Закона за кадастъра и имотния регистър. Те вече са качени за обществено обсъждане. Според новите разпоредби до 30 юни 2026 г. Агенция по вписванията трябва да дигитализира наличния хартиен архив в Службите по вписванията (Имотен регистър).

Реформата предвижда Имотният регистър да се води не само на хартия, а паралелно и в електронен вид. Сега при сделка с недвижим имот, едновременно с вписването, съдията по вписванията изготвя и партидата на имота и записва в подлежащия на вписване акт нейния номер.

С предложените промени дейностите ще се разделят между съдията и Агенцията по вписванията, като службата по вписванията ще въвежда информацията за електронната партида и вписаните актове с приложените към тях документи в електронното партидно дело.

Към настоящия момент вписванията се осъществяват по персоналната система само на хартия. Създаването на имотен регистър, който се води както на хартия, така и в електронна форма, изисква пълна дигитализация на всички актове, съхранявани от службите по вписванията.

Related Articles

Отпуснаха 1,7 млн. лв. за решаване на водната криза в Свищовско

Държавата отпусна 1,7 милиона лева за решаване на водната криза в свищовските села Алеково и Хаджидимитрово. Според подписаното споразумение в Министерството на регионалното развитие и...

Инж. Илиян Терзиев: С 1/3 намаля продукцията на строителния бранш

Икономическият отчет на Камарата на строителите за 9-месечието на миналата година показва, че продукцията на строителния бранш е намаляла с 1/3, съобщи за БНР...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ