16 C
Пловдив
неделя, февруари 25, 2024

Правителството ще финансира разширението на столичното метро

Правителството ще предприеме необходимите действия и ще подкрепи развитието на проекта за разширението на столичното метро. В това бе категоричен министър-председателят Кирил Петков на среща с кмета на столичния район „Слатина“ Георги Илиев. Според Петков проектът е от изключително значение за гражданите и гостите на София. Тема на разговора бе разширението на метрото през „Подуяне“ и „Слатина“.

За изграждането на отсечката Шипка – Гео Милев – Слатина – Арена Армеец/София Тех парк – Цариградско шосе, в която ще има 6 станции, ще се осигурят средства в размер на 405 милиона лева от Столична община. А остатъкът ще се съфинансира от държавния бюджет, разсрочено за 4 години. В това заяви министър-председателят Петков.

Причината тази отсечка да отпадне за финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост е, че има риск при минимално забавяне на строителството й по сегашния график, да не бъде завършена до средата на 2026 година. А до този срок трябва да бъдат завършени и разплатени всички средства по Плана. Освен това политиката на Европейския съюз е насочена към финансиране на проекти за регионална свързаност. В тази връзка в Плана се предвижда изграждане на градска железница, както и доставка на междуградски влакове. Според разчетите столичната градска железница ще свързва София с междуградската жп линия до Пловдив. За Пловдив също е предвидено финансиране на градска железница.

По Плана са предвидени средства за доизграждане на линията „Хаджи Димитър“-„Сухата река“ и ж.к. „Левски“, включваща 3 спирки. За целта е осигурено 100% финансиране по линия на Плана за възстановяване и устойчивост.

Related Articles

Напролет започва реконструкция на пречиствателната станция на „Ясна поляна“

Дългоочакваната реконструкция на пречиствателната станция на язовир "Ясна поляна", който захранва с вода повечето общини по Южното Черноморие, ще започне до началото на април....

Архитекти от курс „Шайо“ с изложба на проекти за опазване архитектурното наследство на Видин

Днес от 17 часа откриват изложбата „Ателие Видин“ в зала 1 на Съюза на архитектите в София. Нейни автори са възпитаниците на деветото издание...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ