36 C
Пловдив
събота, юли 13, 2024

Правителството ще финансира разширението на столичното метро

Правителството ще предприеме необходимите действия и ще подкрепи развитието на проекта за разширението на столичното метро. В това бе категоричен министър-председателят Кирил Петков на среща с кмета на столичния район „Слатина“ Георги Илиев. Според Петков проектът е от изключително значение за гражданите и гостите на София. Тема на разговора бе разширението на метрото през „Подуяне“ и „Слатина“.

За изграждането на отсечката Шипка – Гео Милев – Слатина – Арена Армеец/София Тех парк – Цариградско шосе, в която ще има 6 станции, ще се осигурят средства в размер на 405 милиона лева от Столична община. А остатъкът ще се съфинансира от държавния бюджет, разсрочено за 4 години. В това заяви министър-председателят Петков.

Причината тази отсечка да отпадне за финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост е, че има риск при минимално забавяне на строителството й по сегашния график, да не бъде завършена до средата на 2026 година. А до този срок трябва да бъдат завършени и разплатени всички средства по Плана. Освен това политиката на Европейския съюз е насочена към финансиране на проекти за регионална свързаност. В тази връзка в Плана се предвижда изграждане на градска железница, както и доставка на междуградски влакове. Според разчетите столичната градска железница ще свързва София с междуградската жп линия до Пловдив. За Пловдив също е предвидено финансиране на градска железница.

По Плана са предвидени средства за доизграждане на линията „Хаджи Димитър“-„Сухата река“ и ж.к. „Левски“, включваща 3 спирки. За целта е осигурено 100% финансиране по линия на Плана за възстановяване и устойчивост.

Related Articles

КАБ алармира за неприемливи условия на обществена поръчка в Бургас

Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява да бъде прекратена обществената поръчка за сключване на рамково споразумение за „Изработване и/или преработка на инвестиционни проекти...

Кампания във Франция „Шофирай като жена!“

Това лято пътният трафик във Франция минава под мотото „Шофирай като жена!“. Кампанията за пътна безопасност набира скорост през юли и е активна особено...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ